НОВОСТИ

Кецмановић: БиХ се распала, али моћници то не желе да признају

07/10/2021

Политиколог Ненад Кецмановић оцијенио је да се БиХ већ распала, ако се сагледа реално стање на терену, али да глобални дипломатски и медијски моћници то још неће да признају, него журе да у “12 и пет” нешто на брзину и силом преокрену.

 

Ненад Кецмановић

Политиколог Ненад Кецмановић

 

На трибини “Слобода и самосталност Републике Српске”, која је данас одржана у Београду, Кецмановић је указао да је почела критична година, у којој ће Српска постати слободна и самостална или ће бити утопљена у бошњачку БиХ.

Наводећи да дијалектика односа слуге и господара не почива на снази господара него на послушности слуге, Кецмановић је објаснио да је за западне моћнике српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је одбацио уцјену специјалног америчког изасланика за западни Балкан Габријела Ескобара, лош примјер који не треба да се шири.

“Запад зато Додика, прије него што добије још једне изборе, жели да уклони са власти. Наредних десетак мјесеци у Српској биће обиљежени скандалима, аферама, протестима и штрајковима. Али, све то смо виђели 2018. године и показало се да Српска има одговор на ту ситуацију”, рекао је Кецмановић.

Према његовој оцјени, Додикова псовка Ескобару представља симболичку прекретницу Републике Српске према пријетњама и санкцијама међународне заједнице.

“Западни медији су објавили шта је рекао Ескобар, али не и Додиков одговор, јер им не одговара да то постане манир малих земаља које не желе да трпе притиске и уцјене велике силе”, објаснио је Кецмановић.

И стручњак за безбједност Предраг Ћеранић упозорио је да Српску и њене представнике чекају велика искушења, додајући да ће се изборна година претворити у репризу 2018. годину, када су улице и тргови били пуни демонстраната.

Он је указао да се удар на Српску истовремено одвија и на другом колосијеку настојањем да се уочи избора кроз правосуђе дискредитују лидери са подршком у народу.

“Удар на правосуђе у БиХ почео је великим медијским и сваким другим притиском на главног тужиоца (Гордану Тадић), а завршни корак је да се на кључне функције доведе кадар СДА како би остварили бошњачке ратне циљеве, почев од процесуирања свих Срба који су били у Војсци Републике Српске до отимања свих касарни и војне имовине”, рекао је Ћеранић.

Он је оцијенио да мржња и нетолеранција из Сарајева, као и двоструки стандарди и лицемјерне фразе о “грађанској држави” Српску све више удаљавају од БиХ и јачају тежње ка самосталности.

“Изгледи за мирни разлаз у БиХ постоје уз разумијевање и прећутни договор сила које су гарант Дејтонског споразума. До тада треба развијати економску самосталност Српске и непрестано указивати да живимо у неуспјелој држави”, поручио је Ћеранић.

Колумниста портала “Факти” Синиша Љепојевић оцијенио је да је Запад увукао БиХ у зачарани круг унутрашње самодеструкције и да више нема капацитета да одржава илузију звану БиХ.

Он сматра да је на сцени хаос, у којем побјеђује онај ко има визију, циљ и одлучност да тај циљ оствари.

“Предност Српске је што, осим свега тога, овај пут има и озбиљне савезнике Русију и Кину, али ће за излазак Српске из зачараног круга деструкције у БиХ бити потребно и вријеме”, рекао је Љепојевић.

Остале Вијести