НОВОСТИ

Кецмановић: Шмит је за Српску само њемачки туриста

13/08/2021

Политиколог Ненад Кецмановић поручио је да је Кристијан Шмит за Републику Српску, за сада, само њемачки туриста, да он не постоји за Русију и Кину, те да себе може да титулише искључиво као бившег кандидата за високог представника.

 

Политиколог Ненад Кецмановић

Политиколог Ненад Кецмановић

 

Кецмановић је напоменуо да БиХ нема високог представника пошто је прихваћена оставка Валентина Инцка.

Он је навео да би Шмит као високи представник можда и могао да прође, али само по емоционалној, али не и по правној и политичкој основи, и то искључиво у бошњачкој половини ФБиХ.

„Муслиманско Сарајево је послије проглашења “закона о забрани негирања геноцида”, Инцка испратило са сузама жалосницама, а Шмита дочекало са не мање суза радосница. Најрадије би задржало обојицу, а све је прилика да ће остати без иједнога“, рекао је Кецмановић.

Он је у ауторском тексту за Политику нагласио да “траљава европско-америчка операција са високим представником у БиХ, од којих је један престао да то буде, а други није ни постао представља демонстрацију бахатости и ароганције”.

„Имали су план да се “незавршени послови у Босни” обаве брзо и једноставно – политичким блицкригом на Републику Српску. Инцко је требало да наметне закон о забрани негирања геноцида и тако реактивира бонска овлашћења, те Шмиту омогући да настави тамо гдје је Педи Ешдаун стао и тако заврши развлашћивање Српске“, рекао је Кецмановић.

Он је оцијенио да је Шмиту било само намијењено, али не и суђено да буде високи представник у БиХ.

„Неће недостајати ни Србима ни Хрватима. Чак ће и Бошњацима његов изостанак помоћи да сазру као народ и стекну политичко самопоуздање да самостално дјелују у оквиру реалних околности“, рекао је Кецмановић.

Он је указао на то да Срби немају територијалне претензије на “њихова четири и по кантона”, нити намјеру да им мајоризацијом било шта намећу.

„Бошњаци су то, међутим, 1992. године урадили па им се осветило и ваљда су се опаметили. Или ће опет чекати да им неко објасни да високи представник више не постоји јер су Русија и Кина двије од три суперсиле“, рекао је Кецмановић.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести