НОВОСТИ

Клокић: Српска спремна да понуди добре услове инвеститорима из дијаспоре

02/11/2021

Република Српска је спремна да понуди добре услове и инвеститорима из дијаспоре, односно људима из Српске који су остварени као привредници у иностранству, рекао је данас на Јахорини министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.

Златан Клокић

Прије одржавања округлог стола о теми “Јачање сарадње институција Републике Српске са организацијама цивилног друштва и заједницама из дијаспоре”, Клокић је рекао новинарима да је ресорно министарство усвојило стратешки оквир за сарадњу са дијаспором.

Он је појаснио да је донесен одређени акциони план, као и да је стратегија подијељена у неколико сегмената, односно има неколико циљева, између осталог, јачање економске сарадње са дијаспором.

– Циљ нам је да покажемо нашим привредницима у дијаспори, да и привредници из Републике Српске могу да одговоре захтјевима европског тржишта – рекао је Клокић.

Према његовим ријечима, Министарство је подржавало цивилна друштва из дијаспоре, тако да је 2018. године, у сарадњи са кабинетом предсједника Републике Српске, одржан Форум дијаспоре, а подржана је и Европска смотра фолклора у Бањалуци.

– Свјесни смо значаја да Министарство има добру сарадњу са цивилним друштвом, посебно са оним из дијаспоре – истакао је Клокић, те додао да је ресорно министарство организовало велики број скупова и форума о сарадњи привредника Републике Српске и дијаспоре.

Он је навео да су форуми организовани у Приједору, Добоју, те другим градовима Републике Српске, гдје су, са привредницима из дијаспоре договорени одређени послови.

Клокић је истакао да су у протеклом периоду представништва Републике Српске у иностранству организовала округле столове, гдје су привредници из Српске представили своје потенцијале.

– Поред свих ових активности, у наредном периоду настојаћемо да промовишемо Републику Српску у најбољем свјетлу – истакао је министар зе европске интеграције Српске.

Вођа пројекта “ЕУ за цивилно друштво” Игор Стојановић рекао је да се у оквиру овог пројекта ради на јачању капацитета јавних институција, како би унаприједили сарадњу са организацијама цивилног друштва у процесу доношења одлука било да се ради о креирању нових политика или о њиховој реализацији.

– У складу с тим, пројекат пружа техничку подршку за одржавање данашњег скупа, на којем Министарство за европске интеграције дискутује са организацијама цивилног друштва из Републике Српске и дијаспоре, о приједлогу акционог плана за реализацију стратегије сарадње са дијаспором – навео је Стојановић.

Предсједник Уније студената Републике Српске Никола Бојић рекао је да Унија има добру сарадњу са републичким министарствима за европске интеграције, те за високо образовање, путем реализације бројних пројеката и програма.

– Путем пројеката настојимо да студенте и омладину из Републике Српске повежемо са њиховим колегама из дијаспоре – истакао је Бојић, те додао да највећа сарадња постоји са организацијама студената Српске у иностранству, са којима Унија већ дужи низ година успјешно сарађује.

Према његовим ријечима, данашњи округли сто је прилика да се дискутује, како би се у наредном периоду одредили програми, те пројекти који ће бити заједнички имплементирани са студентима из иностранства.

На овом дводневном скупу, који финансира Делегације ЕУ у БиХ, учествује 35 представника цивилног друштва из Српске и дијаспоре, привредног сектора и институција Републике Српске.

Пројекат “ЕУ за цивилно друштво” омогућио је техничку подршку дијалогу институција Републике Српске и организација цивилног друштва из дијаспоре да на бази дискусија ојачају сарадњу и креирају садржај будућих јавних политика како би се убрзао економски и друштвени развој БиХ користећи капацитете дијаспоре.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести