НОВОСТИ

Ковачевић: Грађани су побиједили све који су жељели дестабилизацију Српске

28/10/2022

СНСД је апсолутни побједник општих избора, а основни циљеви рада нове власти и даље ће бити стабилност и заштита Српске, те бољи положај сваког човјека који живи у њој, нагласио је портпарол ове странке Радован Ковачевић.

 

 

Ковачевић је рекао да му је драго што је прича о изборима завршена и што су грађани слободно изразили своју изборну вољу, те да сада треба што прије наставити радити на стабилизацији политичких прилика и у Републици Српској и у БиХ.

– Ми се хитно окрећемо вођењу разговора око формирања власти у Републици Српској и настављамо снажно да се боримо за напредак и за снажну Републику Српску у којој ће сваки човјек да живи добро – поручио је Ковачевић.

Он је рекао да су грађани и 2. октобра на изборима, али и на народном скупу, који је прије неколико дана одржан у Бањалуци, побиједили све оне који су жељели дестабилизацију Републике Српске.

Ковачевић је додао да се став СНСД-а у вези са Централном изборном комисијом /ЦИК/ БиХ не мијења, те да и даље остају при том да састав ЦИК-а изабран на незаконит начин.

– Ово је састав ЦИК-а који је на један озбиљан начин учестваовао у дестабилизацији Републике Српске. Од почетка смо говорили да немамо ништа против поновног бројања гласова, али да имамо против када се то ради на незаконит начин, како је и рађено – рекао је Ковачевић за Н1.

Он је подсјетио да је у закону наведено да се прво морају објавити резултати избора, па да тек тада ЦИК, на основу приговора може донијети наредбу о поновном бројању.

– На крају су и они који су то тражили, али и они који су то испунили сами се запетљали у својим подвалама – оцијенио је Ковачевић.

Он је констатовао да је и контролно бројање потврдило велику побједу кандидата СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорада Додика, те да су одступања минимална и у домену статистичке грешке, мање од пола процента.

– Добили смо информацију да је Милорад Додик однио убједљиву побједу са више од 300.000 гласова. То је битно и то су поручили грађани Републике Српске, док су неки други, па и чланови ЦИК-а хтјели то да омаловаже и покушају упрљати. Нису успјели – истакао је Ковачевић и додао да је апсолутна побједа потврђена.

Говорећи о томе да је Суда БиХ донио одлуку о законитости ЦИК-а, Ковачевић је подсјетио на бројне одлуке тог суда које су увијек биле на штету Срба.

– Како тај суд доноси одлуке, увјерили смо се много пута. Суд БиХ најчешће, ево и када су питању ратни злочини, суди Србима, ослобађа све оне који су починили ратне злочине против Срба. По томе видимо колико је релевантна једна таква судска инстанца – констатовао је он.

Ковачевић је подсјетио да је СНСД све вријеме, иако од почетка нема повјерење у ЦИК, позиво чланове ЦИК-а да сачувају минимум дигнитета и кредибилитета, али да су то погазили доношењем одлуке о поновном бројању гласова.

– Сада су морали да прихвате чињеницу да су грађани изабрали Милорада Додика за предсједника, Жељку Цвијановић за српског члана Предсједништва БиХ, са убједљивим побједама. Морали су да прихвате да су грађани Српске изабрали да је СНСД убједљиво најјача политичка снага и у Републици Српској и у БиХ – рекао је Ковачевић.

Портпарол СНСД-а је истакао да је та партија у Народној Скупштини Републике Срспке освојила више гласова него комплетна опозиција заједно.

– У Представничком дому парламента БиХ имаћемо два мандата мање него СДА, али смо добили скоро 20.000 гласова више од СДА, чија је изборна јединица дупло већа – рекао је Ковачевић и устврдио да то показује потпуну доминацију СНСД-а и његових кандидата.

Ковачевић је поручио да хитно мора бити заустављен процес дестабилизације који је неко започео против Републике Српске.

– Ми морамо да наставимо да радимо, да повећавамо плате, пензије, да се боримо за стварање нових радних мјеста и бољи живот сваког човјека – рекао је Ковачевић, додавши да се претходно треба озбиљно позабавити спровођењем изборних резултата.

Ковачевић је навео да је ЦИК све вријеме доказивао да је то скуп аматера који не зна да ради свој посао, подсјетивши и на забуну око тога ко је потпредсједник Републике Српске, расписивања избора, спровођења изборног процеса, па и поновно бројање.

– Из перспективе Републике Српске, постоји један човјек који се зове Јован Калаба, који никада не би смио да буде изабран у ЦИК јер је био предсједник Статутарне комисје ПДП, кандидат те странке за одборника града Бањалука и који је на сједници ЦИК-а рекао да је “Кристијан Шмит донио одлуку да су нама проширена овлаштења”. То говори неко ко је представник Републике Српске која не признаје Шмита за високог представника – рекао је Ковачевић и нагласио да високи преставник у БиХ не постоји.

Он је поновио да одлуке у БиХ не може доносити нико осим оних које су изабрали грађани, истичући да у БиХ не постоји високи представник, јер потписнице Анекса 10 Дејтонског споразума нису се договориле да треба било ко да буде високи представник, а Савјет безбједности није донио никакву резолуцију којом би то потврдио.

– Тако да можемо рећи да је Валнтин Инцко посљедњи високи представник у БиХ и да тренутно високи представник у БиХ више не постоји – рекао је он и додао да су демократски изабрани представници грађана једини који имају одговорност да одлучују о томе на који начин ће БиХ да се креће у будућности.

Он напомиње да постоји особа која се зове Кристијан Шмит, која сама себе покушава да представи као високог представника и која се понекад понаша као некакав високи представник, али то у Републици Српској неће наићи на било какво одобравање, то ће бити са резигнацијом одбијено.

Говорећи о изборним неправилностима, Ковачевић је истакао да се грешке дешавају и да се коригују када се евидентирају.

Он је нагалсио да је у 16 локалних заједница у Републици Српској утврђено да Милорад Додик, послије контролног бројања, има већи број гласова него што је имао након првих прелиминарних резултата.

– Евидентно је да је оштећен и Милорад Додик, те да су постојала одступања и када је у питању и он и Јелена Тривић. Оно што је суштина јесте да нису постојала одступања која су на било који начин могла да утичу на изборни резултат, него су она била у домену статистичке грешке и износе око 0,4 одсто – истакао је Ковачевић, додавши да су људи радили цијели дан и да су били уморни, те да је нормално да се направе грешке.

Ковачевић је нагласио да је на 51 бирачком мјесту Милораду Додику грешком уписано нула гласова и није доказано да су одступања ишла на штету Јелене Тривић, већ да су равномјерно распоређена.

Он је указао да није доказано да је било која грешка направљена са намјером да неко буде оштећен или покраден и нема ниједан релевантан доказ за то, већ су подметани лажни снимци.

Ковачевић је поновио и да није било никакве крађе и то је утврдило и контролно бројање, већ је неко плански и организовано радио на слуђивању јавности у Републици Српској.

Он каже да су дио те комплетне завјере били и чланови опозиције у Српској, Централна изборна комисија БиХ и одређени медији који су сви заједно покушавали да подметну да у Републици Српској живе неки страшни лопови и да је народ у Стрпској неписмен, да не зна да гласа и преброји гласове, за разлику од Федерације гдје то све знају.

– Све је то пало у воду и грађани су јасно поручили да је Милорад Додик предсједник Републике Српске, Жељка Цвијановић српски члан Предсједништва БиХ, СНСД је апсолутни побједник и пустите нас да радимо оно што грађани од нас траже, а то је да штитимо Републику Српску од свих оних који желе да је и на овај начин дестабилизују и да се боримо суштински да живот сваког човјека у Републици Српској буде бољи, сигурнији, слободнији и да се боримо за то да живимо у слободној Републици Српској – поручио је Ковачевић.

Он је истакао да новоизабрана власт у Српској иде даље у борбу за стабилну, снажну и слободну Републику Српску у којој ће сваки човјек из дана у дан да живи све боље.

Он је додао да је познато да се у Републици Српској све институције формирају веома брзо, за разлику од Федерације БиХ /ФБиХ/.

– Одмах послије објављивања резултата када се формира Народна скупштина Републике Српске ући ћемо у тај процес да се брзо формира Влада, да се заокружи комплетно формирање свих институција и да се уђе у процес формирања заједничких институција на нивоу БиХ и да радимо оно што је наш главни задатак и због којег су нам грађани дали своје повјерење – истакао је Ковачевић.

На питање какав је став СНСД-а о могућности формирања власти на нивоу БиХ без те странке, Ковачевић је рекао да је СНСД странка која ужива убједљиво највеће повјерење од свих политичких странка и у Републици Српској и БиХ.

– Ако се гледа проценат за Представнички дом парламента БиХ, СНСД је освојио око 45 одсто у својој изборној бази. Највећа странка у ФБиХ је освојила око 20 одсто, што показује о каквој доминацији је ријеч када је у питању СНСД и подршка грађана Републике Српске. Ако неко жели да покуша да то заобилази и да прави некакве комбинације без уважавања изборне воље које су испољили грађани Српске то је јасна порука Српској да се не уважава и да мора да тражи неке алтернативе – навео је Ковачевић.

Уколико се настави са блокадама Републике Српске, Ковачевић је додао да се онда мора рачунати на то да ће и Српска да узврати на исти начин.

Ковачевић је напоменуо да је Додик јуче рекао да су избори завршени и цијела сага око тога, те да је вријеме да се сви уозбиље и сви заједно препознају оно што је главни приоритет, а то је Република Српска.

– То зовемо окупљање око Републике Српске. У цијелом овом процесу, ми смо тврдили да је ово тренутак који треба шире окупљање за Републику Српску. Позивали смо све факторе на такво окупљање. Говорили смо да су дободошли и људи из опозиције, али не и они који су заслужни за цијели овај циркус, за ову врсту дестабилизације Републике Српске. Ту на првом мјесту мислим на Јелену Тривић и Бранислава Бореновића, за које сам још у избрној ноћи, рекао да су изгубили сваки кредибилитет и дигнитет да се на било који начин баве политиком у Српској – истакао је Ковачевић.

Он је изразио жаљење што се Тривићева на овакав начин понизила у цијелом овом процесу, али се мора рећи да је за њу гласао значајан број грађана Републике Српске.

– Она је из поштовања према тим грађанима требала да буде достојанственија у цијелом процесу, јер би их на тај начин боље представљала и на основу тога имала озбиљну почетну тачку за даљу каријеру – сматра Ковачевић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести