НОВОСТИ

Ковић: Први предсједник Републике Српске казну да издржава у земљи најближој његовој

29/10/2022

Потписници отвореног писма због нехуманог поступања према некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у британском затвору траже да се на основу међународних докумената омогући да он буде упућен на одслужење казне у земљу која је најближа његовој земљи, изјавио је један од потписника историчар Милош Ковић.

 

 

– Захтјев је да се на основу најосновнијих међународних докумената, Универзалне декларације о људским правима, омогући да он буде ишчупан из канџи Велике Британије и да буде упућен, у складу са Менделиним правилима, на одслужење казне у земљу која је најближа његовој земљи и да му се у тој земљи гарантују основна права – истакао је Ковић.

Он је упозорио да начин на који се третира Караџић у британском затвору на острву Вајт води ка најгорем могућем исходу.

– Ми се са тим нећемо помирити – нагласио је Ковић за Срну.

Он је појаснио да је ријеч о иницијативи пријатеља Караџића, јавних личности, интелектуалаца, дипломата, која је усмјерена на ослобођење првог предсједника Републике Српске од нељудског режима коме је подвргнут од Велике Британије.

– Ријеч је о томе да Радован Караџић нема најосновнија људска права која су гарантована основним међународним документима, која се подразумијевају чак и за осуђенике на најтеже затворске казне. Њему су ускраћена сва права комуникације са спољним свијетом. Чак му је забрањено да комуницира и да се обраћа управи затвора – навео је Ковић.

Ковић је рекао да су блокирани банковни рачуни оних који помажу Караџићу и да он не може да комуницира више ни са својом породицом, као и да је изложен психичкој тортури од стране особља затвора.

– Иначе се налази у затвору гдје су на одслужењу затворске казне најтежи случајеви, људи који су масовне убице, силоватељи и други. На корак је од физичког кажњавања – додао је Ковић.

Он је рекао да Караџић не прима штампу из своје земље, да му је ускраћена и могућност да се сретне са свештеником Српске православне цркве.

– Подрвргнут је најгорем могућем терору – нагласио је Ковић.

Он је навео да писмо није упућено само генералном секретару УН Антонију Гутересу, него свим значајнијим државама чији глас се чује у свијету, у међународним односима.

– Видећемо шта ће се догодити, али ми се нећемо на овоме зауставити – додао је Ковић.

Према његовим ријечима, овакво третирање некадашњег предсједника Републике Српске је испод сваког људског нивоа и то се не може дозволити.

– Мора се подсјетити и на обавезе Хашког трибунала, на обавезе које би требало да се подразумијевају и ми нећемо престати – истакао је Ковић.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у затвору на британском острву Вајт, указујући да постоји могућност трагичног исхода и захтијевајући да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Караџићу се, како се наводи, већ неко вријеме налази у потпуној изолацији без права на контакт са породицом, а наводни разлог је цитирање његових политичких ставова у медијима од других особа.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести