НОВОСТИ

Комшић за укидање конститутивности; Из Српске упозорење – то је напад на Устав

02/09/2021

До сада најгоре и најгрубље кршење Устава БиХ и напад на уставни поредак. Овако је изјава Жељка Комшића са Бледа о укидању конститутивности народа, оцијењена у дијелу стручне јавности Републике Српске.

 

Из Српске упозорење - то је напад на Устав

Из Српске упозорење – то је напад на Устав

Упозоравају да је ријеч о најопаснијем удару на Дејтон од његовог потписивања, јер почива на принципу конститутивности.

Професор Уставног права Синиша Каран упозорио је Комшића да, за то што је урадио, устави великог броја земаља предвиђају кривичну и политичку одговорност.

За Жељка Комшића хрватског члана Предсједништва БиХ конститутивност је превазиђена категорија. Није се осврнуо ни на Устав, ни на слово, па ни дух Дејтона, како се често правне норме тумаче у Сарајеву.

Управо је Анекс 4 директно ослоњен на принцип конститутивности који гарантује права за сва три народа у БиХ.

Изборни закон, легитимно представљање, институционална заштита – све ово за Комшића је застарјело.

– Нико неће у БиХ бити мање Бошњак, мање Србин, мање Хрват, мање Јевреј, мање Ром ако се одустане од принципа конститутивности – рекао је Комшић.

Ово је незабиљежен напад на уставни поредак. Жељко Комшић овом изјавом директно руши Устав и темеље Дејтонског споразума, јер управо на принципу конститутивности почива Устав и због тога изјаве Комшића доводе до рушења БиХ, категоричан је Синиша Каран. Упозорава Комшића да је за оно што је урадио, у уставима великог броја земаља, предвиђена кривична и политичка одговорност због кршења Устава и уставног поретка.

– Комшићева изјава о мултикултуралној БиХ има прикривене намјере, а то су стварање централистичке и унитаристичке БиХ, као и одузимање права српском и хрватском народу, као конситутитивним и државотворним народима, да учествују у стварању институција по приципу паритета и доношењу одлука по принципу консензуса. Избор Жељка Комшића за тзв. хрватског члана Предсједништва БиХ је примјер мултикултуралности, односно примјер укидања конститутивности једног народа и стварање националне мањине, будући да је једном народу одузето основно право да бира свог представника – поручио је Синиша Каран, професор Уставног права.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести