НОВОСТИ

Ко је своје везе са западним представницима ставио изнад интереса Српске? (ВИДЕО)

30/10/2021

Настављају се реаговања на изјаву и признање замјеника америчког државног секретара за Западни Балкан Габријела Ескобара да је, позвао лидере политичких странака широм БиХ да не подрже политику Милорада Додика о српском јединству. С ким је конкретно разговарао и кога наговарао – није навео.

 

Застава Републике Српске

Застава Републике Српске

 

Док опозиција тврди да таквих разговора са њима није било, многи без дилеме упиру прст у оне, који су, кажу, по таквом налогу Ескобара, случајно или не, поступили у сриједу у Народној скупштини, не гласајући о појединим одлукама Предсједништва БиХ на које је српски члан ставио вето.

Све маске су пале. Јасно је шта и за кога ради опозиција у Републици Српској, поручује савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија. Каже да су показали подаништво што доказују ријечи Ескобара, који је пред Конгресом потврдио да је од њих тражио да не подрже захтјеве за враћање надлежности и заштиту статуса Српске.

– Опозиција је једном изјавом Ескобара испрофанисана у Републици Српској до мјере да је потпуно потрошена као политички фактор. Сви покушаји опозиције да оправда ово понашање или га демантује су потпуно бесмислени, јер истина је кристално јасна сваком ко не жели да се прави луд. Опозиција Републике Српске на овај начин показала је да је под иностраним управљањем и да не ради за интересе Републике Српске, него за интересе страног фактора – рекао је Тегелтија.

 

Видео прилог са РТРС-а можете погледати ОВДЈЕ

 

Од непотврђивања вета српског члана Предсједништва у Народној скупштини, па до изјаве Ескобара, све то говори о лошем стању политике, оцјена је професора Драге Вуковића. Никада се, каже, није десило да заштита ентитетског интереса не прође у републичком парламенту.

 

Оно што су многи сумњали, потврдио је Ескобар и учинио услугу српској јавности, сматра политиколог из Београда Александар Павић. Огроман је скандал каже да неки више слушају оно што им долази из страних амбасада, него народ и гласаче. Док из СДС-а и ПДП-а негирају да су водили такве разговоре са странцима, Павић каже – јасно је да је опозиција имала везе са западним представницима.

Једно је бити против владајуће странке, а једно против Републике Српске. Америчка политика јесте на штету Републике Српске и постепеног укидања и уопште је срамотно да примате инструкције из иностранства ако се бавите политиком у било којој земљи. Ескобар је у својој ароганцији разоткрио лидере опозиције, као пуке марионете Стејт департмента и других западних амбасада.

Ескобар је пред Комитетом за спољне послове америчког Конгреса рекао да је лично обавио серију телефонских разговора са овдашњим политичким лидерима, пред своју посјету БиХ.

Остале Вијести