НОВОСТИ

Ко је срушио српско јединство?

31/10/2021

Габријел Ескобар или неко други- шта год да је у питању, српског јединства више нема. Док се изасланик САД за Западни Балкан хвали како је од политичких лидера у БиХ тражио да не подрже политику Милорада Додика, они то или негирају или о томе ћуте. Чињеница је да су, напуштањем посљедње сједнице Народне скупштине, тако и поступили. То што нису подржали вето српског члана Предсједништва БиХ, ођекнуло је и у региону.

 

Ко је срушио српско јединство?

Ко је срушио српско јединство?

 

“Посебно ме је погодила чињеница да су амерички представници рекли да су успјели да разбију то јединство”, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије.

Они који су га разбили у томе не виде ништа спорно. Лидер ПДП-а данас је пред камерама негирао да га је Ескобар звао и одмах окренуо причу према Милораду Додику. Њега криви и за то што је ПДП напустио посебну сједницу Народне скупштине.

 

“Жао је и мени и огорчен сам што је Милорад Додик угрозио Републику Српску изазивајћи конфликте”, рекао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

 

Већина опозиције у Републици Српској је поткупљена и са њима руководе западне обавјештајне службе, ово тврди Војислав Шешељ, лидер Српске радикалне странке. За Младена Иванића се, каже, увјерио да је енглески човјек, за Говедарицу исто. Опозиција би, увјерен је, све жртвовала само да се докопа власти.

“То је очигледно. Ту нема никакве сумње за Младена Иванића, нема никакве сумње за садашње руководство СДС-а. Отворено то кажем”, изјавио је Војислав Шешељ, предсједник Српске радикалне странке, и додао:

“Ово неслагање може да има фаталне посљедице. Мислим да ће то народ до краја схватити и да ће те странке потписати сопствену политичку смртну пресуду, да ће на сљедећим изборима бити политички покопане. Неће народ да гласа за издајнике.”.

Ескобаров наступ не чуди српске аналитичаре. Кажу да политика Републике Српске не иде у прилог Западу.

“Република Српска прати политику Београда залаже се за војну неутралност. И залаже се за изворни Дејтон што се у овом тренутку не поклапа са интересима неких западних центара моћи”, каже аналитичар Зоран Миливојевић.

Габријел Ескобар је рекао да је “захваљујући његовој молби, упућеној одређеним политичким актерима у Републици Српској пропала идеја српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да јединственим наступом одбрани Републику Српску. Многи се слажу у једном – потпуно је јасно на кога је мислио.

Остале Вијести