НОВОСТИ

Линта: Скупштина Српске треба да штити права Срба у БиХ

24/10/2021

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је прије 30 година проглашена Скупштина српског народа у БиХ као потреба да се заштити право на равноправност и конститутивност српског народа.

 

Миодраг Линта

Линта истче да су сталним противуставним интервенцијама Републици Српској у претходном периоду одузете бројне надлежности и пренесене на ниво институција БиХ с циљем њене унитаризације.

– Због тога, Народна Скупштина треба да има једну од најзначајних улога у борби за очување изворног Дејтонског споразума и очувања права Срба као равноправног и конститутивног народа у БиХ – нагласио је Линта.

Линта у саопштењу подсјећа да је у Сарајеву 24. октобра 1991. године одржана Оснивачка скупштина српског народа у БиХ, након што су 14. октобра српски посланици прегласани о питањима од виталног националног интереса у тадашњој Скупштини СР БиХ.

Он подсјећа да су посланици Народне скупштине 9. јануара 1992. године усвојили Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и тај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

– Важно је нагласати да је Република Српска настала у миру, односно прије почетка грађанског рата за који главну кривицу сноси Алија Изетбеговић и политика заснована на Исламској декларацији – додаје Линта.

Народна скупштина је, напомиње он, 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као темељ суверенитета, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Грађански рат је, каже Линта, завршен потписивањем Дејтонског мировног споразума према коме је БиХ дефинисана као државна заједница која суштински чине двије државе Република Српска и Федерација БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести