НОВОСТИ

Лијечење у Српској за повратнике у Унско-санском и Ливањском кантону

29/09/2022

Протоколима о лијечењу пацијената у здравственим установама Републике Српске, који су данас потписани у Бањалуци, повратницима у Унско-санском и Ливањском кантону омогућено је да здравствену заштиту на секундарном нивоу остваре у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Српске у Бањалуци и Болници “Др Младен Стојановић” у Приједору.

 

УКЦ Српске

Протоколе су потписали министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш, те представници УКЦ-а, приједорске болнице, директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону Немања Давидовић, те начелници општина Дрвар, Грахово и Гламоч, Душица Рунић, Урош Ђуран и Небојша Радивојша.

Шеранић је истакао да ће у оквиру годишњег буџета Републичког секретаријата за расељена лица и миграције бити планирано по 150.000 КМ за лијечење пацијената из ова два кантона.

“Очекујемо да ће наставак реализације свих активности са повратницима у Унско-санском и Ливањском кантону омогућити им бољи и квалитетнији живот, прије свега, бољу и квалитетнију здравствену заштиту”, рекао је Шеранић новинарима након потписивања протокола.

Чордаш је оцијенио да су протоколи веома важни за повратнике, који су углавном старија популација, а којима су регулисали начин плаћања здравствене услуге.

Давидовић је рекао да повратници у два федерална кантона могу да добију исту здравствену услугу као и становници Републике Српске, те захвалио надлежнима на разумијевању за иницијативе које долазе од повратника.

Рунићева је подсјетила да су и раније имали потписан споразум са УКЦ-ом и болницом у Приједору, који је функционисао на основу упутница надлежних кантоналних завода за здравствено осигурање.

“Сада смо на корак ближе пружању секундарне здравствене заштите, јер нам није потребна сагласност надлежног завода. Велика је ово ствар за повратнике и доказ да Република Српска чврсто стоји иза свог народа у Федерацији БиХ”, истакла је Рунићева.

Остале Вијести