НОВОСТИ

Миломиру Савчићу одређен притвор

10/08/2021

Суд БиХ одредио је притвор предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу, због кршења мјера забране у јавним медијским иступима, које се односе на његов предмет. Савчић је запрепаштен одлуком Суда. Његов бранилац Миодраг Стојановић каже да ће се жалити.

 

Суд БиХ

Суд БиХ

 

Одлуку је донијело судско вијеће у саставу Зоран Божић, Јасмина Ћосић Дедовић и Далида Бурзић.

Из Борачке организације поручују да је примјереним понашањем према судским институцијама Савчић заслужио поштовање, а не пријетњу.

Некадашњи командант 65 заштитног пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломир Савчић терети се за злочине над заробљеним Бошњацима у Новој Касаби у јулу 1995. године, иако је у тим данима био на 50 километара удаљеној Трескавици и Борикама, гдје је заустављао нападе снага тзв. Армије БиХ.

Миломир Савчић као слободан човјек напустио је данас комплекс правосудних институција БиХ у Сарајеву. Неколико часова касније, на путу ка Бијељини сазнао је да му је Суд одредио притвор.

Трочлано судско вијеће уважило је образложење тужиоца Ибре Булића да је у медијским иступима прекршио мјере забране коментарисања сопственог предмета.

„Оно што је тужилац приложио апсолутно не доказаје да сам ја повриједио ту мјеру на било који начин. Сазнање да је одређена мјера притвора изазива запрепашћење, чуђење и невјерицу у каквом се систему и поретку правном налазимо“, истакао је Савчић.

Бранилац Миодраг Стојановић потврдио је да је Суд БиХ одредио притвор генералу Савчићу. Жалбени рок од три дана на ту одлуку не одгађа извршење притвора.

Практично, судска полиција Суда БиХ врло брзо може да закуца на врата генерала Савчића са рјешењем о притвору и да га води у Сарајево.

„Путем факса је стигло то рјешење мени као његовом браниоцу и ту је наведено да му се одређује притвор и да може трајати до редовне контроле, а то је за два мјесеца, али да жалба не одлаже извршење притвора, што значи да би од овог тренутка генерала Савчића могли водити у притворску јединицу“, навео је Стојановић.

Током 40-минутног рочишта тужилац Ибро Булић најмање је доказивао да се Савчић огријешио о мјере забране коментарисања предмета у којем је оптужен за ратни злочин, више се бавио његовим изјавама о наметнутом Инцковом закону. То је према његовим ријечима довољан разлог да га Суд стрпа “иза решетека”.

Адвокат Стојановић наводи да су двије изјаве РТРС и АТВ биле кључне да Суд одреди притвор Савчићу.

„Он је рекао сљедеће како то Суд прецизира: Људски је одати пошту свим невино страдалим, не могу нам ни на који начин натоварити све страдале у Сребреници као да су убијени јер то није истина и не може се прихватити – то је реченица која се подводи као кршење мјера. И друга реченица је изјава коју је дао РТРС 23. јула када је рекао: Посебно боли чињеница да имамо велики број аутошовиниста који инсистирају на тези да је преко 8.000 људи у Сребрени убијено“, појаснио је адвокат Стојановић.

Тужиоцу Ибри Булићу посебно је засметало што се Савчић у медијским иступима позивао на Извјештај Комисије за Сребреницу. Искористио је судницу, јавни простор да омаловажи научни напор међународних стручњака, тиме и Републику Српску јер је Комисију формирала Влада Српске.

„Та Комисија је, како је познато јавности, из тог Извјештаја утврдила веома апсурдне и недопустиво погрешне чињенице и пласирала их у јавност, а оптужени се олако позвао управо на те чињенице из тог Извјештаја комисије“, рекао је Булић.

И док генерали тзв. АРБиХ оптужени за ратне злочине над Србима Атиф Дудаковић, Рамиз Дрековић раније Сакиб Махмуљин са слободе долазе у судницу да се бране, Суд БиХ генерала Миломира Савчића хоће да стави иза решетека јер се оглушио о Инцкову октроисану истину. Зато Савчићева порука из суднице има снагу разума коју ће на крају сви морати да разумију.

„Имам право на своје мишљење, никада нећу моћи прихватити нешто што знам да није било тако, а овдје сам чврсто увјерен да ћу доказати своју невиност и увјерен да ће судско вијеће то увидјети“, поручио је Савчић.

Извор: РТРС

Остале Вијести