НОВОСТИ

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији: Братски градови постају још ближи

18/08/2021

Сарадња Републике Српске и Србије увијек је била онаква какву заслужује њен народ, а у посљедњих осам година достигла је највиши ниво, што ће се моћи видјети и приликом манифестације “Дани Српске у Србији”, која ће бити одржана од 22. до 29. септембра.

 

Млађен Цицовић

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић

 

 

Поручио је то за “Глас Српске” шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић подсјетивши да ова манифестација траје од 2013, као и да ће се ове године вратити на стари модел организовања.

„Овогодишњи концепт манифестације, уз уважавање мјера које намеће пандемија, осмишљен је да се најдиректније повежу градови и општине Српске и Србије који имају споразуме о сарадњи и братимљењу. Тако ће се богат садржај и програм представити у 11 градова и општина широм Србије“, истакао је Цицовић.

Свечано отварање манифестације биће 22. септембра у Београду, а потом ће се, како каже, преселити у Крушевац, Краљево, Кикинду, Зрењанин, Сечањ, Шид, Ниш, Крагујевац, Суботицу и Нови Сад, гдје је 29. септембра планирано свечано затварање. На манифестацији се очекују највиши званичници с обје стране Дрине, а биће промовисани потенцијали Српске у привреди, туризму, култури, са освртом на политичку, економску и сваку другу сарадњу двију земаља.

ГЛАС: Колико добре политичке везе Републике Српске и Србије прати економска сарадња?

ЦИЦОВИЋ: Република Српска и Србија заједнички дефинишу све стратешке пројекте, од инфраструктуре, енергетике, гасификације. Ту, прије свега, мислим на изградњу аутопута Београд – Бањалука и аутопута Београд – Сарајево, затим изградњу хидроцентрала на ријеци Дрини, гасификацију у РС. То су све заједнички пројекти са инвестицијама из Србије. Оно што посебно карактерише ту сарадњу јесте чињеница да никада више конкретне помоћи из Србије није било за Српску него сада. Нема града и општине у Српској у којима неки од пројеката није финансиран из Србије. Србија није заборавила ни општине у ФБиХ са српским већинским становништвом, попут Дрвара, Петровца…

ГЛАС: Често истичете да је стриктно поштовање Дејтонског споразума једини начин опстанка БиХ. Многи се ипак не слажу са том оцјеном. Како то коментаришете?

ЦИЦОВИЋ: Нема објашњења ни аргумента ако неко каже да једна држава може имати будућност, а да се у њој не поштује Устав, те правни и политички поредак. Увијек се из Републике Српске истиче да БиХ има будућност уколико досљедно примијенимо Дејтонски мировни споразум и његов анекс 4, то јест Устав БиХ. Не разумијем да може ико размишљати да у БиХ можемо имати будућност, а да то није резултат договора три конститутивна народа и два ентитета, и да то све није у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом. Све оно што се БиХ у међувремену десило наметањем закона од стране високих представника, БиХ је одвело у погрешном правцу. Ниједно наметнуто рјешење није било у интересу будућности БиХ.

ГЛАС: Недавно сте учествовали на трибини “Деконструкција митова о сарајевском суживоту и геноциду у Сребреници”. Која порука је послата?

ЦИЦОВИЋ: Влада Српске је на сједници 2019. године донијела два историјска документа – рјешења о именовању независних међународних комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године и за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године. Трибина је организована да се та два извјештаја учине што доступнијим широј јавности, као и да се чују мишљења људи који су потпуно независни, а који су каријере заложили за нешто што се зове истина. Порука коју смо послали јесте да је најважније да струка утврди истину, јер историјска истина је увијек само једна. Морамо препустити струци да утврђује историјску истину. Морамо пустити историчарима, правницима и правосудним органима да се баве прошлошћу, а ми да се окренемо будућности и радимо на изградњи система у нашим државама, као и на регионалној сарадњи, јер сами и изоловани сигурно немамо будућности.

Пројекти

ГЛАС: Да ли се могу очекивати нови заједнички пројекти?

ЦИЦОВИЋ: Оно што је важно јесте да сада у буџету Србије имамо планирана средства и када је у питању помоћ, али и за конкретне инвестиције у Српској, тако да је реално очекивати нове пројекте.

Извор: Глас Српске

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести