НОВОСТИ

Мучибабић: Циљ је да се закомпликује ситуација у Српској – опозиција џокер за реализацију

11/10/2022

Сенатор Републике Српске Милимир Мучибабић оцијенио је да иза одлуке Централне изборне комисије БиХ да се понови бројање гласова за функцију предсједника Републике Српске стоји намјера да се појачају антагонизми и закомпликује ситуација у Српској.

 

Милимир Мучибабић (фото: uns.org.rs)

 

Мучибабић је истакао да је недопустиво да је ЦИК пренебрегнуо елементе коначног резултата избора и дао шансу приговору опозиције да се понови бројање гласова.

– Ако су избори провјера воље грађана, онда се та воља провјерава ако неко има релевантне доказе да није нешто било у реду. Међутим, провјеравати вољу прије коначних резултата само по себи је индикативно. У природи те индикативности видим институцију ЦИК-а који покушава да врућ кромпир са Федерације БиХ пребаци на Републику Српску и да се ту антагонизују односи – рекао је Мучибабић за Срну.

Он је указао да је начин на који се понаша опозиција у Републици Српској више него индикативна.

– Прогласити побједу у ноћи, непосредно након избора, довести музику, трубаче, и сутра ујутро рећи да су избори покредени. Није то логично. Па шта си славио онда? Онда си славио покрадене изборе! – рекао је Мучибабић.

Из нелогичног понашања ЦИК-а и опозиције, како оцјењује Мучибабић, произилази да је неком требало да направи атмосферу конфликтног односа у Републици Српској, а опозиција је постала џокер за ту реализацију.

– То су школски примјери обојених или жутих револуција. Прави се проблем тамо гдје га нема, а онда успут измишљати додатне разлоге – рекао је Мучибабић.

Он је рекао да неће улазити у то какав је коначан резултат избора за предсједника Републике Српске, али да је исход на основу оног што је познато до сада веома предвидљив.

Мучибабић је указао да у осврту на протекле изборе не треба занемарити ни дешавања у ФБиХ и чињеницу да се десет-једанаест странака окупило око идеје такозване грађанске БиХ, која заговара принцип “један човјек-један глас” што темељно урушава БиХ.

– Неће људи да схвате. Под појмом БиХ се може разумијети само она дејтонска БиХ. Она је заснована на темељном принципу конститутивности и равноправности два ентитета. Ако ти доведеш у питање један од та два суштинска елемента, ти си систем учинио флуидним и подложним промјенама – закључио је Мучибабић.

Централна изборна комисија БиХ је јуче, на хитној сједници у Сарајеву, издала наредбу да се на територији Републике Српске и Брчко дистрикта поново преброје гласови за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести