НОВОСТИ

Намјенска индустрија Српске на Међународном сајму наоружања и војне опреме (ФОТО)

11/10/2021

На Међународном сајму наоружања и војне опреме у Београду, новим производима представили су се Технички ремонтни завод из Братунца и Ваздухопловни завод Орао. Подршку су добили и од српског члана Предсједништва, који их је посјетио и рекао да ће Српска увијек подржавати своју намјенску индустрију. На сајму се представио и бањалучки Космос.

 

Међународни сајам

Међународни сајам наоружања и војне опреме у Београду      Фото: РТРС

 

Комапнија Технички ремонт Братунац више није пионир на међународним сајмовима. Већ седам година појављује се са новим производима. Данас је у Београду представила мултифункционално оклопно возило Деспот, полуаутоматски пиштољ “РС 9 Вампир” , упаљаче за војну намјену и услуге које пружају.

– Данас имамо прилику да представимо Деспота са даљинским управљањем борбеном станицом, најновије генерације. Крупним корацима идемо напред, запошљавамо људе, али без државе би то било немогуће – рекао је Стеван Ристић директор Техничког ремонта Братунац.

 

Фото: РТРС

 

Српска ће увијек подржавати своју намјенску индустрију, истакао је, приликом посјете Сајму, српски члан Предсједништва Милорад Додик. Због нестабилности у свијету, каже, све већи су захтјеви за новим борбеним средствима, оружјем и муницијом.

– Наше министарство унутрашњих послова развијајући ове производе заједно са компанијом намјенске уговорло је 10 Деспота мислим да ћемо ићи даље и чујем да су значајне количине возила продате у друге земље и да у том погледу то функционише – рекао је Додик.

 

Фото: РТРС

 

На сајму и Компанија Орао из Бијељине, која већ 77 година ремонтује турбомлазне моторе. Уговорени ремонт 12 мотора за Војску Србије, која им је и главни партнер, биће на вријеме обављен.

– Ове године смо уговорили ремонт 12 мотора. Испоручили смо пет, ово је шести. Имамо уговоре за 12 мотора и ми ћемо своју обавезу да завршимо. Сви мотори за Војску Србије ће бити испоручени. Ово што смо уговорили , то ћемо испоручити – каже Младен Стојановић в.д.директора Ваздухопловног завода Орао Бијељина.

Министар привреде Српске Вјекослав Петричевић навео је да представници Орла овдје имају прилику се представе озбиљним компанијама.

 

– Русија је прије годину и по дана била и у посјети компанији, гдје су гледали капацитете и могућности развоја и ту сигурно има мјеста да унаприједимо сарадњу и да дођемо до значајних уговора који су битни за пословање наше намјенске индустрије – додао је он.

На зелену грану враћа се и бањалучко предузеће Космос, које се више од шест деценија бави ремонтом радарских, ракетних и рачунарских система.

 

Фото: РТРС

 

– Наставили смо традицију и једини смо који можемо вршити ремонт Куба превасходно и радарског система С 600 и свих радарских система С серије – истакао је Драгољуб Спасић директор Представништва Космос Београд.

Додик је истакао да је веома важно да се Република Српска појављује као препознатљив извозник војне опреме и наоружања, упркос изазовима с којима се суочава.

 

Фото: РТРС

Фото: Срна

 

– Међународни фактор девастирао је намјенску индустрију у Српској, а у Федерацији БиХ оставио више од 10 фирми које се баве производњом војне опреме и наоружања – нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ обишао је Сајам наоружања и војне опреме на којем је и штанд руске фирме “Ростек”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести