НОВОСТИ

Начелници општина о пријетњама Валентина Инцка: Нећемо прекречити мурале

07/07/2021

Најавом да ће наложити уклањање мурала посвећених генералу Ратку Младићу у општинама и градовима у Српској, одлазећи високи представник Валентин Инцко се поново мијеша тамо гдје му није мјесто и додатно продубљује подјеле у друштву.

 

мурала посвећених генералу Ратку Младићу

Мурал посвећен генералу Ратку Младићу

 

Овим ријечима су реаговали први људи локалних заједница у којима постоје мурали са ликом генерала Младића, а послије најаве Валентина Инцка да ће “стати у крај величању ратних злочинаца” и да ће обићи све локације у којима постоје такви мурали.

Инцко је рекао да је намјеравао, након изрицања правоснажне пресуде, послати писмо општинским начелницима са захтјевом да се наложи уклањање “провокативних мурала”. Додао је да је отишао ових дана у Фочу, гдје је намјеравао да разговара с младим начелником након што лично провјери како заиста изгледа мурал посвећен Младићу.

„Но, након шока, грча и невјерице, које сам осјетио у овом градићу с пуно великих мурала с ликовима великих ратних злочинаца, схватио сам да је нужно послати СОС широм цивилизованог свијета умјесто да молим и призивам начелничку разборитост, како у Фочи, тако и у Калиновику, Невесињу и другдје“, рекао је Инцко.

Начелник Гацка Огњен Милинковић каже за “Глас Српске” да га је затекла оваква изјава одлазећег високог представника који, према његовом мишљењу, оваквим изјавама само изазива нове подјеле.

„Ја сам на позицији начелника од децембра и није било ниједне жалбе на мурал, а колико сам упознат, није их било ни раније. Ја као начелник имам добар однос и с Бошњацима у Гацку и никад нико није тражио да се мурал уклони“, рекао је Милинковић.

Он додаје да се Инцко, поново, противправно мијеша тамо гдје му није мјесто и да својим дјеловањем само кочи даљи напредак и помирење.

„Наша администрација ради све што је у нашој моћи да поправимо економску ситуацију у Гацку, да нашу општину учинимо бољим мјестом за живот, а онда чујемо овако нешто. Инцку би било боље да је искористио своју позицију да доведе неког инвеститора из своје земље и тако на конкретан начин помогне да грађани имају бољи живот и остају овдје“, категоричан је Милинковић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истиче да неће одговорити на писмо одлазећег високог представника, уколико га Инцко пошаље градској администрацији.

„То није у нашој надлежности. Постоји један мурал на приватном објекту и ми немамо надлежност да га уклонимо. Тако да, све и да добијемо такво писмо, ми нисмо у могућности да реагујемо“, рекао је кратко Аџић.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић истакао да ће о конкретним потезима размишљати тек уколико добије такво писмо.

„Не бих сада ништа да коментаришем, јер још није било никаквих конкретних потеза од стране Инцка и не желим сада о томе да размишљам“, кратко је прокоментарисао Авдаловић.

Начелник Фоче Милан Вукадиновић није одговарао на позиве нашег листа.

 

Извор: Глас Српске

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести