НОВОСТИ

Најбитније признање за Републику Српску – Орден Републике Србије

29/06/2021

Поводом Видовдана, предсједник Србије Александар Вучић, уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама. Највеће признање, Орден Републике Србије на великој огрлици, Вучић је уручио српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику.

 

 Орден Републике Србије

Орден Републике Србије

 

Милорад Додик овом приликом изјавио је да ће орден носити с поносом, као припадник истог народа из Републике Српске.

Предсједнику Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милораду Арлову уручена је Златна медаља за заслуге.

Добитници одликовања су и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић, доктор Миланко Шеклер, глумци Предраг Мики Манојловић и Ева Рас, те постхумно пјевач Ђорђе Марјановић и редитељ, драмски писац и политичар Братислав Петковић.

Орден Републике Србије установљен је 26. октобра 2009. године, Законом о одликовањима Републике Србије, а уведен је 2010. и додјељује се предсједницима држава или влада за нарочите заслуге учињене за српску државу и народ.

Орден Републике Србије рад је аутора Митра Петковића. Састоји се од огрлице, орденског знака и звијезде.

Огрлицу чини 19 дијелова, стилизованих представа крста, немањићког орла и акантуса, симбола праведника у рају, што су детаљи преузети са средњовјековних камених украса.

На огрлици се носи орденски знак, односно крст са грбом Србије у средишту. Посебно се носи идентичан орденски знак на звезди, на левој страни груди, чији су краци сачињени од куглица.

 

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести