НОВОСТИ

НЕВЕСИЊСКА БРИГАДА – СИМБОЛ БОРБЕ ЗА ЧАСТ И СЛОБОДУ

17/07/2021

Тог 16. јуна 1992. године формирана је једна од најславнијих јединица ВРС – НЕВЕСИЊСКА БРИГАДА. Њених 3000 бораца бранило је и одбранило фронт дужине преко 100 километара. Прва су јединица Војске Републике Српске одликована Орденом Немањића.

 

ВРС – НЕВЕСИЊСКА БРИГАДА

ВРС – НЕВЕСИЊСКА БРИГАДА

 

Формирање Невесињске бригаде 16. јуна 1992. године, када је пуковник Новица Гушић на Чобановом пољу стао пред војску и народ који се повлачио из долине Неретве, било је пресудно за одбрану Источне Херцеговине и Републике Српске.

Гушић се у писму саборцима и народу присјетио судбоносних дана у јуну 1992. године, наводећи да су и војска и народ били у расулу – војска без команде, народ без вође.

„Шта је било чинити? Или под метак или бјежати. Са сузама у очима обратио сам се војсци: Браћо Невесињци,зар и ви нећете бранити Невесиње? Не брукајте јунаштво и славу наших прађедова”, навео је Гушић и додао да се не смију заборавити борци који су дали живот за слободу.

Kомандант једног од батаљона, пуковник Зоран Јањић, рекао је да је 16. јун 1992. године важан историјски датум.

„С великом тугом сјећамо се људи који су изгубили животе и дана када смо напустили долину Неретве, али смо поносни на овај датум јер смо одбранили остатак Херцеговине и Републику Српску“, навео је Јањић.

Он је истакао да је управо у мају и јуну 1992. године погинуло највише припадника ове бригаде, када је почела операција Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране који су били потпомогнути другим хрватским и муслиманским јединицама.

Јањић је нагласио да је Невесињска бригада формирана од Десете моторизоване бригаде, која је дјеловала у рејону Дубрава и Тринаесте моторизоване бригаде, која је дјеловала у рејону града Мостара.

Он је додао да је операцијом Хрватске војске командовао генерал Јанко Бобетко и руководио нападима који су почели 7. јуна и трајали све до 26. јуна.

„У овом периоду догодила су се огромна страдања српског народа, и то је најтежи период за Србе у долини Неретве. Од 7. до 26. јуна, од Kлепаца на југу до Равни на сјеверу, народ је доживио егзодус и с војском се повукао до Чобановог поља и Зијемља. Ту је дошло до консолидовања и формирана је Невесињска бригада“, рекао је Јањић.

Он је навео да су тада почеле прве борбе Бригаде и да до краја рата није изгубљен ни метар територије.

Јањић је истакао да је Бригада имала од 4.000 до 5.000 бораца из долине Неретве и Невесиња, са једном јединицом из Билеће, те да је 476 њених бораца погинуло. Припадник Бригаде Младен Пејчић из Невесиња рекао је да се с поносом сјећа сваког момента од прије 25 година и да је одлучношћу команде и бораца тада одбрањена Источна Херцеговина.

Драгомир Новаковић из јединице билећких добровољаца навео је да је дан формирања бригаде свети за источну Херцеговину јер да није било тога дана, не би било ничега „светог и свијетлог у Херцеговини“.

Невесињска бригада држала је положаје од Прења до Хргуда, у дужини од 100 километара, а двије митровданске битке биле су најтеже које је водила ВРС.

Невесињска бригада прва је бригада ВРС која је одликована Орденом Немањића.

#nevesinjskabrigada #republikasrpska #vrs #ordennemanjica

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести