НОВОСТИ

Непозната судбина 18 људи

30/08/2021

На подручју Бирча, 26 година након завршетка одбрамбено-отаџбинског рата, 100 лица води се као нестало, а непозната је и судбина 18 људи из Власенице, подаци су Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

 

Непозната судбина 18 људи

Непозната судбина 18 људи

 

 

У Власеници је данас, у организацији Општинске организације Црвеног крста, обиљежен Међународни дан несталих лица подјелом мајица, маски и црних балона са симболичним натписом „Гдје је?”.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Милена Неђић изјавила је новинарима да на овај значајан датум желе да скрену пажњу на важност проналаска лица несталих у ратним збивањима.

„У Републици Српској још се трага за 1.652 нестала лица, од тог броја 1.013 су цивили, 626 припадници Војске Републике Српске и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске”, изјавила је Неђићева.

Члан Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Радомирка Дувњак 30 година покушава да дође до информација везаних за судбину њеног супруга Николе.

„Никола је заробљен приликом хрватске и босанскохерцеговачке агресије на Купрес и, према мојим сазнањима, завршио је у затвору `Лора` у Сплиту. До данас не могу да дођем ни до каквог одговора да супруга бар достојно сахраним”, изјавила је Дувњакова.

Дувњакова је истакла да су породице несталих незадовољне радом Института за нестала лица БиХ и захвалила власеничком Црвеном крсту што су јавности скренули пажњу на проблем несталих лица.

„Док су радиле ентитетска тијела и комисије за тражење несталих пронађено је око 3.600 лица, а оснивањем Института за нестала лица БиХ, који је преузео овај процес, само 400, што је срамотно и поменути. Ми свакодневно тражимо начине да покренемо овај процес, да се коначно почне више радити на томе, да се сазна судбина несталих и војника и цивила”, навела је Дувњакова.

Остале Вијести