НОВОСТИ

Неће доћи до рушења српског јединства

15/08/2021

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић вјерује да неће доћи до рушења српског јединства постигнутог након што је бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо закон о кажњавању “негирања геноцида”.

 

Неће доћи до рушења српског јединства

Неће доћи до рушења српског јединства

– Вјерујем да ће све странке из Српске знати да провјере информације које долазе из Сарајева прије него што донесу било какву одлуку… Дошли смо до црвене линије испод које нико нема право да иде – истакао је Вишковић за Политику.

Он је навео да то у пракси значи да Инцкове одлуке неће бити објављене у Службеном гласнику Републике Српске, па институције Српске неће поступати по том закону.

Вишковић је истакао да се све политичке странке придржавају закључака које је донијела Народна скупштина као оправдану реакцију на Инцков закон, али је указао да то постигнуто српско јединство смета неким факторима из Сарајева, па спиновима покушавају да га наруше.

Не види, како је рекао, ниједног представника из било које партије у Српској који би себи могао да дозволи луксуз да угрози интересе Републике Српске, те сматра да би било коректно да се разговара ако се појаве неке нејасноће, а не да се исхитрено прибјегне неком потезу који би наштетио српским интересима.

Вишковић не очекује да то што српски представници у институцијама БиХ не учествују у раду може да има било какве негативне посљедице по функционисање Републике Српске у техничком смислу, али је напоменуо да је Народна скупштина дефинисала да могу учествовати у случајевима када може настати штета по Српску.

– Нећемо дозволити да нашим недоласком произведемо штету по Републику Српску – рекао је Вишковић и додао да српски кадрови помно анализирају све сједнице, састанке, дневни ред у заједничким органима.

На питање да ли би могло бити неких безбједносних изазова, Вишковић је одговорио да је сигурно да се неће поступати по захтјевима, који по том основу буду ишли према МУП-у Републике Српске и другим институцијама Српске.

Говорећи о БиХ, Вишковић је рекао да би српском народу била прихватљива она земља гдје једни друге поштују и уважавају, не поткопавајући интересе других, уз оцјену да је то могуће, ако се за ту политику опредијеле у Сарајеву, прије свега Бошњаци.

Међутим, каже, Срби од Бошњака добијају поруке да, ако се не повинују, могу да се селе из БиХ са онолико земље колико могу да понесу на опанцима. “Нема заједништва уз поруке какве слушамо и акције које се у том смјеру воде, према којима у БиХ за нас нема мјеста”, истакао је Вишковић.

Вишковић сматра да је вријеме да послије 30 година одговорност за судбину БиХ преузму људи којима је народ дао повјерење, али да ће она, све док постоји високи представник и стране судије у Уставном суду, бити протекторат ког не желе да се ријеше они који се куну у БиХ.

– Некада мислим да је српском народу једино стало до БиХ. Једино ми позивамо на разговор. Волио бих да видим озбиљну анализу шта то Република Српска предузима па да буде осуђена на такве анимозитете да нам се пријети забранама и наметањима – рекао је Вишковић и упитао да ли је нормално да у 21. вијеку, усред Европе, постоји забрана на властити став.

Он је рекао да нису само Срби у проблему, већ и Хрвати којима се у ФБиХ сваки дан понешто оспорава, па најављују да се може очекивати да ће покушати опструисати институције БиХ и ФБиХ ако се не ријеши питање Изборног закона.

Упркос настојању Бошњака да натјерају Србе да омрзну простор на ком живе, Вишковић је убијеђен да се то неће десити. “Ово је наше огњиште већ хиљаду година, српски грунт је овдје и у другом ентитету гдје више не живе Срби”, рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да Српска још није добила одговор из ФБиХ о понуди разговора о будућности БиХ већ се ситуација знатно закомпликовала, након посљедње Инцкове одлуке.

Коментаришући то што је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик често на мети критике да запаљивом реториком подгријева нестабилност, Вишковић је рекао да је то устаљена шема која не изненађује, на шта је српска страна навикла.

– Срби су лоши момци од постанка Републике Српске, а неки други су цвјећке, јер се тобоже залажу за БиХ, заједнички живот, цјеловитост, права грађана. Али, ако погледате у Српској живи више од 15 одсто Бошњака, а у ФБиХ Срба је 2,5 одсто – рекао је Вишковић и додао да се из тога вида гдје је било етничко чишћење и ко се залаже за мултиетничност.

Он је подсјетио да се у неким кантонима Србима не признају конститутивна права, нити их има у органима власти.

– Ми смо поносни на то што сви могу да живе у Српској као своји на своме. Српска је набољи показатељ како можемо заједно да живимо – рекао је Вишковић и истакао да Срби у ФБиХ немају основне услове за живот.

Премијер Српске је указао како је тешко и понекад неиздрживо живјети у земљи у којој Сарајево вреба сваку прилику да проблематизује сарадњу са Србијом, српском народу најважније питање.

Он је захвалио Србији, њеном предсједнику Александру Вучћу, те ппремјеру Војводине Игору Мировићу, од којих је стигла више него коректна и конкретна помоћ за Србе у ФБиХ.

Остале Вијести