НОВОСТИ

“Не искључити могућност да странци исценирају одређене акције у БиХ”

14/12/2021

Професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Лукић рекао је да се, нажалост, не смије искључити могућност да странци исценирају одређену акцију у БиХ, како би пронашли разлог да појачају своје присуство.

 

Радомир Лукић

 

– Ипак, не желим да вјерујем да међународна заједница није научила неку лекцију из свега онога што су радили деведесетих у БиХ – рекао је Лукић за “Вечерње новости”, коментаришући изјаву европарламентаца Томаса Вајца током посјете Сарајеву да генерали из ЕУ могу да доведу у БиХ 6.000 војника у року од 24 часа.

Лукић, који је био најмлађи члан српске делегације на преговорима у Дејтону, рекао је да је међународна заједница свјесна да не може да “побошњачи” Србе и Хрвате, нити да их протјера из БиХ, зато ће наставити све могуће притиске на Републику Српску и њен политички врх, укључујући пријетње санкцијама и војним присуством.

Према његовим ријечима, међународна заједница мора бити свјесна да БиХ може да постоји само са три конститутивна народа.

Лукић је додао да Западу очи полако отварају Мађари, Пољаци и Чеси, те да ће Европа морати да схвати да не могу Американци наметати систем вриједности европским земљама и преко леђа Европе ићи у сукоб са Русијом.

Милош Шолаја са Факултета политичких наука у Бањалуци рекао је да су пријетње упућене Републици Српској постале озбиљна и синхронизована политика западних земаља.

– Званичници Српске ни у једном поруци нису спомињали рат и константно позивају на мир. Једина пријетња миру у БиХ је спољни утицај, али и Сарајево које често помиње рат – рекао је Шолаја.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести