НОВОСТИ

Обезбијеђена средства за исплату пензија

05/11/2021

Министарство финансија Републике Српске обезбиједило је 100.866.598 КМ за исплату пензија у Српској, као и у Федерацији БиХ и иностранству.

 

Министарство финансија Републике Српске

Министарство финансија Републике Српске

 

Средства ће у уторак, 9. новембра, бити дозначена комерцијалним банкама и Поштама Српске у складу са законски дефинисаним роком, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Пензије су путем редовних и ванредних усклађивања у овој години увећане за пет одсто, а од 2013. године за 34,5 одсто.

У овој години исплаћена је једнократна помоћ пензионерима у укупном износу од 20 милиона КМ.

Министарство финансија и Влада Републике Српске ће усклађивати права по основу пензијског и инвалидског осигурања са макроекономским кретањима и економском ситуацијом у Републици Српској.

– У вријеме пандемије вируса корона пензијско-инвалидски систем је остао стабилан, усклађивања пензија постала редовна и није изостала подршка материјално-социјалном положају ове категорије становништва. Одлуком о преласку Фонда пензијско инвалидског осигурања Републике Српске на трезор обезбијеђена је редовност исплата пензија -наводи се у саопштењу.

Министарство финансија Републике Српске чини све да се побољша стандард грађана и оцјењује да је више него повољан благи раст пензија и номинални раст плата за 5,5 одсто у доба пандемије.

– Све то не би било могуће да није било реаговања и правовремених мјера Владе Републике Српске која ће и даље ослушкивати потребе грађана Републике Српске, посебно најрањивијих категорија становништва – наведено је у саопштењу.

Остале Вијести