НОВОСТИ

Обиљежено 29 година од спајања истока и запада Српске

27/06/2021

У Мишићима код Модриче синоћ је обиљежено 29 година од сусрета Првог крајишког и Источнобосанског корпуса у операцији “Коридор 1992”, којим су спојени источни и западни дијелови Републике Српске.

 

У Мишићима код Модриче

Модрича – сјећање                        ФОТО: СРНА

 

Командант Добровољачког одреда Толиса Требавске бригаде Милорад Станковић рекао је у обраћању да су битке почеле 24. и 25. јуна 1992. године, а сусрет бораца два корпуса догодио се око 16.00 часова на данашњи дан 1992. године, на линији Живково Поље-филомена-рјечица Толиса.

– Сусрет бораца значио је да је путна комуникација, која је названа “Коридор живота”, слободна – рекао је Станковић након парастоса, који су код споменика погинулим у операцији “Коридор” служили свештеници Српске православне цркве из Скугрића и Модриче.

Цвијеће на споменик положили су представници Требавске бригаде, Чете специјалног батаљона Друге посавске бригаде, Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса и начелници општина Шамац и Модрича, која је домаћин манифестације.

Начелник Модриче Јовица Радуловић рекао је да се обиљежавањем историјског догађаја – сусрета Првог крајишког и Источнобосанског корпуса, грађани Модриче сјећају свих који су своје животе дали да би садашње генерације живјеле у слободној Републици Српској.

– Само заједно, јединствени и сложни, какви су били борци у пробоју коридора, данас и убудуће можемо градити бољу Републику Српску – рекао је Радуловић.

Начелник Шамца Ђорђе Милићевић рекао је да су Мишићи једно од најзначајнијих мјеста у историји овог краја, пошто су се на овом простору састале српске војске са истока и запада и тако спојиле западни и источни дио Репбулике Српске, те српски народ западно од Дрине са матицом Србијом.

 

– Погинули борци, којима је одата пошта и служен помен, симбол су српске слоге – рекао је Милићевић.

 

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић, бивши ратни командант батаљона у Обудовцу, истакао је да је спајање два корпуса значило сигурност, останак и опстанак Срба у Шамцу, Обудовцу, Пелагићеву и Доњем Жабару.

Жељко Терзић, предсједник Општинске борачке организације Модрича, која је организатор манифестације, рекао је да се сусрет корпуса обиљежава пети пут уочи Видовдана – 28. јуна, центрлане манифестације “Пробој коридора 1992”, која се одржава у Дугој Њиви код Модриче.

У Дугој Њиви код Модриче сутра ће бити обиљежено 29 година од операције “Коридор”, најсложеније и најзначајније операције коју је извела Војска Републике Српске или битке за живот како ју је народ назвао.

Војна операција “Коридор 92” трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

 

ИЗВОР: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести