НОВОСТИ

Објављена монографија „Успон једне идеје – слобода и самосталност Републике Српске и улога Милорада Додика“

03/09/2021

У издању Службеног гласника Србије објављена је научна монографија под називом “Успон једне идеје – Слобода и самосталност Републике Српске и улога Милорада Додика”, аутора Ненада Кецмановића, Александра Врањеша и Жељка Будимира са Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци.

 

Успон једне идеје – слобода и самосталност Републике Српске

Монографија „Успон једне идеје – слобода и самосталност Републике Српске и улога Милорада Додика“

 

Ријеч је о политиколошкој студији која прати вишегенерацијски континуитет идеје о слободи и самосталности српског народа на простору БиХ, а у том контексту и Додиков допринос сазријевању и реализацији те идеје током протекле двије деценије.

“Пред читаоцима је сажет али богато документован резиме тежњи Срба између Дрине и Саве за очување идентитета и постизање самосталности од позних османских времена до савременог постдејтонског периода. Све ове периоде чврсто повезује континуитет историјских тежњи српског народа на простору БиХ за остварење легитимних права на слободу и самосталност, али и непрекидна нит ненаклоности, зловоље, па и отворених непријатељстава спољних фактора према тој тежњи”, наводи се у предговору књиге.

Монографија “Успон једне идеје” по свом садржају може се категорисати као историја политичке идеје која је посљедње двије деценије обиљежена Додиковим политичким дјеловањем и државничким предводништвом у одбрани елемената државне самосталности Републике Српске.

Писац предговора и рецензент Дарко Танасковић навео је да се Додикова улога већ данас, и без временске дистанце, може оцијенити као кључна за политичко исказивање и акционо галванизовање у Срба одавно и снажно присутне идеје о превасходној нужности и императиву одбране слободе, достојанства и самосталности.

Као народни предводник истанчаног слуха за националне приоритете и израженог смисла за историјски моментум, Додик је својим самосвјесним, али и тактички промишљеним лидерством, истакао је Танасковић, увео Републику Српску у раздобље у коме се српски интереси и ставови више не могу игнорисати, ни унутар БиХ ни у, Србима несклоном, дијелу међународне заједнице.

Рецензент Срђа Трифковић навео је да у години која засигурно носи и Републици Српској и Додику изазове без преседана и опасности невиђене од ратних година до данас, ова корисна и читљиво написана књига “Успон једне идеје” пружа значајан допринос на два колосијека.

“На једном она помаже разумевању континуитета тежњи српског народа на простору БиХ још од османских времена. На другом она презентује политичко сазревање, растуће самопоуздање и у целини успешне тежње српског народа и њеног водећег политичара да скромним ресурсима и ограниченим опцијама постигне значајне резултате”, нагласио је Трифковић.

Остале Вијести