НОВОСТИ

Одбацивање страног интервенционизма – нова шанса за БиХ

29/09/2022

Одбацити интервенционизам међународне заједнице у БиХ. Тако српски члан БХ Предсједништва види опстанак БиХ. Без уплитања и мијешања странаца, политичке одлуке морају да договоре представници сва три народа, каже Милорад Додик.

 

Милорад Додик

Милорад Додик

 

“Кад би се народи договорили бар то да кажу доста нам је више интервенционизма, хајде да покушамо да договоримо, то би била нова шанса. Овако ово што имамо је испражена интервенистичка политика странаца која се вјежбају овдје и који се најчешће и на једној, и на другој, и на трећој страни изазивају анимозитете и то не треба да говорим, то се види”, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

У другом ентитету признају да без странаца и њиховог уплитања не могу. То су показали код измјена Изборног закона али ту им ни они нису могли помоћи јер не постоји политички компромис између Бошњака и Хрвата, шта год Њемци, Биртанци и Американци тражили.

“Нико не жели, заиста нико не желе да БиХ буде инвалид која ће увијек зависити од стране помоћи, али у овом тренутку другог рјешења нема, конкретни примјери су за то препреке око измјене Изборног закона. Годинама се преговоара о том, резултата није било и сад БиХ улази у изборни циклус са проблемима од прије десет година”, рекао је Ранко Маврак, политички аналитичар из ФБиХ.

 

У Републици Српској има воље за договор али без немтања које долази из амбасада у Сарајеву и европских парламената. Проблем је, дефинитивно, у политичарима другоиг ентитеа који би, осокољени странцима, да доминирају.

 

“Било који од конститутивних народа када је осокољен и када је охрабрен, он наравно да крене да удара по ова два јер се осјећа надмоћно и то је она стратегија коју САД и наравно НАТО и ЕУ користе у цијелом свијету, не само у БиХ, а то је завади, па владај”, рекао је Филип Матић, политички аналитичар.

Посљедња интервенција странаца, без сагласности свих политичких лидера, била је Шмнитова наметнута техничка измјена Изборног закона. Када је била најављена политичка измјена, томе су се успротивили у Сарајеву па су Бошњаци протестовали и тражили од, донедавно њиховог омиљеног Њемца, да напусти БиХ. С друге стране, у Републици Српској, једино се опозиција састајала са Шмитом.

Остале Вијести