НОВОСТИ

Опозиција заиграла по ентитетској граници између Републике Српске и Федерације БиХ

22/10/2021

Након што је 20. октобра на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске усвојен Закон о оснивању агенције за лијекове и медицинска средства, страсти у Српској и у Федерацији БиХ се не смирују.

 

Опозиција

 

Подсјетимо, ДНС и СПС нису се појавили на посебној сједници НСРС, а која се тицала и испоруке кисеоника здравственим установама. Опозиција гласна на пресу, а у сали Скупштине се нису појавили нити су се упутили у дешавања и потребу одржавања посебне сједнице Народне Скупштине.

У гостовању у емисији „Досије” Алтернативне телевизије лидер ДНС-а Ненад Нешић поновио је неколико пута „како је његова странка за враћање надлежности Републици Српској и како Уствани суд БиХ нема надлежности да отме оно што Српској по закону приопада“, те да је највећи проблем тог истог суда што њиме управљају странци.

 

Шта то опозиција „види“ што не види Милорад Додик?

Претходних мјесеци оно што је присутно у медијима су препуцавања Милорада Додика са поитичким Сарајевом, високим представницима као и опозицијом у Српској која игра како њој одговара, а све у циљу доласка на власт.

Милорад Додик након наметање Инцковог закона залаже се искључиво за мирни разлаз и за остамостаљење Републике Српске, враћање надлежности Републици Српској, као и одлазак странаца и наметнутог Високог представника. Овај период опозиција је преспавала, па тако сада имамо опречне и несинхронизоване изјаве опзиције, али како изгледа оркестриране од стране политичког Сарајева.

Подјестимо, Шефик Џаферовић је само прије који дан изјавио да сматра да је опозиција у Српској једина за коју сматра да разумије шта се тренутно дешава и на тај начин индиректно поручио да је Федерално Сарајево на страни опозиције у Српској. Тај исти Џаферовић јуче је био гост градоначелника Бијељине Љубише Петровића, СДС-овог кадра који је примио човјека који је, како грађани кажу, крив за прогон Срба из више општина у Федерацији БиХ.

Да опозиција више није сигурна на којој је страни говоре и унутрашњи немири унутар саме опозиције након неуспјелих протеста опозиције. Тако имамо лидера ДНС-а Ненада Нешића, дојучерашње коалиционог партнера Милорада Додика, који одговорно тврди да је његова партија за враћање надлежности Српској и Душка Ивића, који као невјешти портпарол ДНС-а одједном брине за добробит бораца, а не као љекар за пацијенте Универзитетског клиничког центра Републике Српске који су на граници да остану без кисеоника.
Нешић је већи фокус ставио у организовање наставка протеста опозиције него у органозовање своје партије и цијеле опозиције која би радила у интересу Српске и њених грађана.

 

Да је лични интерес већи од интереса Републике Српске опозиција је доказала непојављивањем на посебној сједници Нарпдне скупштине Републике Српске гдје се требало гласати за законе које би биле пут ка самосталности Републике Српске парламентарним путем.

 

За оснивање Агенције за ијекове и медицинска средства Републике Српске биће потребна измјена или допуна још неколико закона, потврђено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српск, а пишу Независне новине.
Из Министарства наводе је да је доношењем новог закона, који је Народна скупштина усвојила у сриједу, 20. октобра, потребно измијенити и допунити Закон о републичкој управи и Закон о државним службеницима, пишу Независне новине.

 

Осим тога, неопходна је и измјена и допуна Закона о пореском систему и Закон о инспекцијама Републике Српске.

 

– Доношење поменутог закона подразумијева допуну Закона о републичкој управи на начин да се предвиди постојање и надлежност агенције за лијекове и медицинска средства Српске – наводе у Министарству.

У Министарству појашњавају да се агенција за лијекове и медицинска средства оснива ради обезбјеђивања система лијекова и медицинских средстава за употребу у хуманој медицини, за производњу, испитивање и промет лијекова и медицинских средстава, система надзора над лијековима и медицинским средствима и других питања значајних за ову област.

Из Министарства наглашавају и да је здравствена заштита дјелатност од општег интереса за Републику те, у складу са Уставом Српске, Република уређује и обезбјеђује здравство.

Опозиција је већ одлучила да ће ова одлука Народне скупштине Републике Српске бити оборена на Уставном суду БиХ, па што би се трудили да у креирању и одбрани њених надлежности учествују, кад опозиција сав овај период игра по ентитетској граници између Републике Српске и Федерације БиХ, а прихватају се само онога што је у њиховом личном интересу.

 

Аутор: Уредник

Остале Вијести