НОВОСТИ

Организација старјешина ВРС: Подршка постигнутом јединству у одбрани и заштити Српске

07/08/2021

Организација старјешина Војске Републике Српске даје безрезервну подршку постигнутом јединству свих политичких субјеката и институција власти Републике Српске у одбрани и заштити Српске и српског народа и захтијева досљедно спровођење закључака усвојених у Народној скупштини Српске.

 

Организација старјешина Војске Републике Српске

Организација старјешина Војске Републике Српске

 

Из ове организације упозоравају да ће свако евентуално одустајање од постигнутог јединства или од донесених закона, других аката и закључака Народне скупштине Српске прије неутралисања наметнуте одлуке ОХР-а сматрати велеиздајом Републике Српске и српског народа.

Организација старјешина ВРС од свих представника власти на свим нивоима захтијева поштовање воље народа исказане кроз законе и друге акте Народне скупштине Републике Српске све до потпуног остварења циљева ради којих су ти закони и други акти и донесени.

– Република Српска и српски народ су интегрални дио српске државности и зато, гдје год били и ма шта радили у сарадњи са Србијом и другим пријатељским земљама, морају спријечити прекрајање историје српског, али и других народа на овим просторима – наводи се у саопштењу Организације страјешина ВРС.

Институције власти Републике Српске и представници српског народа у институцијама власти у БиХ, како се наводи, требају максимално користити расположиви демократски и укупан правни и политички капацитет и заштитити сваког припадника српског народа који буде подвргнут присили, тортури и незаконитом и неуставном процесуирању пред било којим полицијским, безбједносним или правосудним органом у БиХ.

– Тражимо пуну институционалну заштиту свих старјешина ВРС, бораца и других припадника српског народа који су осуђени, оптужени или осумњичени за кривична дјела из периода одбрамбено-отаџбинског рата – истиче се у саопштењу.

Из Организације старјешина ВРС истичу да не постоје ни минимални услови за правично, праведно и на закону засновано суђење док је на снази наметнута одлука бившег високог представника, због чега треба да се пронађу на уставу и закону засновани механизми за стављање свих тих предмета под јурисдикцију правосуђа Српске које је установљено Дејтонским споразумом.

Извор: Срна

Остале Вијести