НОВОСТИ

Отворена прва банка хуманог млијека у БиХ

26/09/2022

Колико ће „Банка хуманог млијека“ значити за родитеље и њихову пријевремено рођену дјецу најбоље зна Јелена Ћетковић. Мајка, чије су близнакиње рођене пријевремено. Пут којим су прије девет година прошли, прича нам Јелена био је веома мучан и стресан. Радује је каже то што захваљујући банци хуманог млијека будуће мајке неће морати пролазити кроз исто.

 

Отворена прва банка хуманог млијека у БиХ

Отворена прва банка хуманог млијека у БиХ Фото: Срна

 

“Олакшаће мајкама да не страхују од тога како ће њихова дјеца да се хране, прво то а друго помоћи ме мајкама да не размишљају о томе да ли ће данас имати да издоје млијеко за своје дијете или неће, дакле у сваком случају и да имају и да немају млијеко ће бити и то ће пуно значити дјеци у њиховом расту менталном и сваком другом”, рекла је Јелена Ћетковић, мајка.

Ово је прва „Банка хуманог млијека“ у Републици Српској, али и БиХ. Због тога су поносни и на УКЦ-у Српске. Кажу, постигнут је велики успјех.

“Пресрећан сам и поносан на још један наш велики успјех. Први пут имамо банку хуманог млијека, а први пут имамо поликлинику за дјечије болести јер на једном мјесту имамо специјалистичке амбуланте, субспецијалистичке амбуланте и кабинете”, рекао је Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС.

“Банка хуманог млијека је нешто што је стварно неопходно и видјећете у блиској будућности колико то значи за наше мале пацијенте”, рекао је Владимир Милошевић, начелник Клинике за дјечје болести УКЦ РС.

Отварање банке велики је подвиг и за Републику Српску порука је предсједника. На овај начин се УКЦ каже Жељка Цвијановић посебно позиционира на мапи здравственог система. Још један показатељ да здравсто може да одговори и на најтеже препреке, кажу из ресорног министарства.

 

ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ

 

“То није уобичајна ствар и немамо свугдје, али ми смо се руководили оним што смо видјели у Србији и речено ми је, директор ми је рекао да су ангажовани стручњаци. Гледали смо како то изгледа у Аустрији, Хрватској како изгледа у неким Скандинавским земљама, рећи ћу да ово што ми данас имамо не заостаје за оним што смо видјели”, рекла је Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске.

“Министарство здравља и здравствене заштите свакако је ту да подржи све важне и добре пројекте који су од интереса за све, грађане и здравствене раднике”, рекао је Ален Шеранић, министар здравља и здравствене заштите РС.

Средства за прву “Банку хуманог млијека” прикупљена су на хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима” а додатна средства обезбиједила је Влада Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести