НОВОСТИ

Очувати тековине оличене у постојању Српске

04/09/2021

Академик Драган Симеуновић сматра да би у наметнунтим околностима у БиХ најбоље за руководство Републике Српске било да заузме чврст став којим ће се обезбиједити очување тековина историјског и цивилизацијског карактера оличених у постојању Српске.

 

Очувати тековине

Очувати тековине оличене у постојању Српске

 

“Треба се позивати на међународне примјере који подржавају постојање Републике Српске, али не било које, већ оне који су очигледни и Нијемцима попут повишеног степена аутономије коју ужива покрајина Бајерн”, рекао је Симеуновић за Глас Српске.

Он тврди да се у овом трентуку на Србију, Србе, што значи и Републику Српску, врши велики и добро осмишљени притисак како би се са Балкана и из српских простора потиснуо руски и кинески политички и економски утицај, а користе се и различита средства, па и изазивање криза на међунационалном и етничком плану.

Симеуновић је истакао да је понижавајуће да у 21. вијеку, у срцу Европе, неко третира балканске народе или неке друге као цивилизацијски недозреле, као да је ријеч о Африци од прије неколико вијекова, те да им туторише, одређује и намеће како ће живјети.

“А да иза свега и даље стоји германски фактор и његов посебни интерес види се по томе што Аустријанца Валентина Инцка /бивши високи представник/ у одлучујућим тренуцима по будућност БиХ, односно Републике Српске, мијења Нијемац /Кристијан Шмит/, а не Грк или рецимо Шпанац”, рекао је Симеуновић.

Остале Вијести