НОВОСТИ

Оштра реаговања из Српске на одлуку Инцка

23/07/2021

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

 

Оштра реаговања из Српске на одлуку Инцка

Оштра реаговања из Српске на одлуку Инцка

 

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је наметање измјена Кривичног закона БиХ у вези са негирањем геноцида једна у низу погрешних одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка.

 

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић истакао је да је Валентин Инцко успио да на одласку дигне тензије у БиХ на макисмум и додатно погорша стање и угрози заједничку будућност народа у БиХ.

Коментаришући за Срну данашњу одлуку Инцка Шпирић је оцијенио да ће то имати далекосежне посљедице, али да треба сачекати да се о свему изјасне институције Републике Српске, посебно Народна скупштина.

„Како ћемо се понашати у будуће као представници Српске у Сарајеву знаћемо конкретније након званичних реакција институција Републике Српске. У сваком случају, оваквим одлукама високи представник показује какав је, колики и постоји ли уопште суверенитет БиХ“, рекао је Шпирић.

Предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић поручио је да је сада нужно да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници заузме став о неприхватању данашње одлуке Инцка без обзира на посљедице, јер је противна свим могућим прописима, међународним и домаћим.

Кузмановић, који је професор уставног права, рекао је да је Инцков путез мимо међународног права и Дејтонског споразума, који ће, нажалост, уназадити БиХ. Он је оцијенио да БиХ улази у врло опасну зону након одлуке одлазећег високог представника у БиХ да наметне допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да ће одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ у вези са негирањем геноцида само додатно закомликовати односе у БиХ.

 

Уједињена Српска сматра да је неопходна заједничка реакција свих политичких партија након потеза Инцка.

 

„Реакција је потребна без обзира на припадност власти или опозицији, или на разлике у идеолошким ставовима. Неопходно је и учешће широке друштвене заједнице, институција, невладиних организација, Академије наука и свих који се желе придружити заједничком ставу и одговору на сатанизацију српског народа са покушајем да се наш народ обиљежи прљавим печатом“, наводи се у саопштењу ове странке.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да је одлука одлазаћег Инцка непотребна и корак уназад на путу напретка БиХ и изласку из међународног туторства.

Шаровић је навео да се враћање “бонских овлаштења” јавља у најгорем могућем тренутку јер се овом наметнутом одлуком улази у политички нестабилан период, саопштено је из СДС-а.

ПДП сматра да је потпуно непотребна одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”, те да ће проузроковати политички хаос.

Извор: РТРС

Остале Вијести