НОВОСТИ

Перишић: Додикова посјета Путину- Срби и Руси су један свијет

30/11/2021

Професор геополитике Срђан Перишић истакао је у ауторском тексту за Срну да је посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Русији и предсједнику Владимиру Путину наставак политичке сарадње Српске и Русије која данас, у условима сложене кризе у БиХ, када је Српска поставила своје црвене линије, има огроман значај за све Србе.

Срђан Перишић

“Поред тога, Додикова посета има економски значај, јер се у Европи захуктава енергетска криза, тако да посета може да спречи могуће тешке последице и за Српску, али и за БиХ”, нагласио је Перишић у ауторском тексту за Срну.

Он је подсјетио да смо већ дуго времена свједоци да Русија и Српска имају добре политичке односе, што је изражено посљедњих петнаест година, а што је Русија показала заштитом Срба и Српске у Савјету безбједности УН, кад год је затребало.

“Питамо се, често, зашто Русија и Српска, а тиме и Србија, односно Срби и Руси, имају на Балкану компатибилне интересе? Живимо у времену када су у току тектонске промене у свету. Економска, културна и политичка глобализација заснована на одбацивању националног идентитета и суверенитета, не само да је посустала него се стварају отпори и алтернативе. Хегемонија САД, која је војни и политички заштитник глобализације, одавно је завршена. Мултиполарни поредак као поредак више светских сила се уздиже, а криза моћи Запада је више него изражена – без обзира што САД то не желе да признају”, истакао је Перишић.

Према његовим ријечима, отпори глобализацији се јављају обнављањем традиционалистичке политике и суверености.

“За политику суверенизма изнад државе не постоји ништа, не постоје никакве наднационалне организације или, глобалне, транснационалне компаније.
Због свега тога, дакле не случајно, јављају се политичке и идентитетске идеје обједињавања народа и држава у виду културно-цивилизацијских светова. Говори се о руском свету, турском, романском, немачком, англосаксонском, латиноамеричком, кинеском, исламском, али и о српском свету.

Руски свет обухвата народе и државе које су израсле из руске цивилизације стваране вековима кроз постојање Руске империје и Совјетског Савеза. Градивни елеменат руског света је руски језик, а геополитички елеменат јесте велико копно Евроазије. С тим у вези, руски свет обухвата велики број држава /Русија, Белорусија, Украјина, Казахстан…/. Недавно је у Француској зачет дијалог о обједињавању романског света /Француска, Италија, Шпанија, Португал…/”, навео је Перишић.

Он је појаснио да је такву идеју подржао, ни мање ни више него један освједочени филозоф глобализације, Бернар Анри-Леви.

Перишић је упитао да је Леви схватио да је Запад у свеопштој кризи, или је његово схватање посљедица избацивања Француске из војно-економског споразума са Аустралијом – није толоко важно, колико чињеница да САД, Велика Британија и Аустралија чине англо-саксонски свијет, и да су једним потезом избрисали Француску.

“Питамо се, колико народа, држава би обухватао српски свет? Ако је критеријум – српски језик, онда би српском свету припадали Србија, Црна Гора, Српска /сви у БиХ/, и Хрватска. Наравно, Хрвати себе не виде у српском свету, већ у неком другом. Зато нам остаје религијски критеријум, који нам сугерише амерички научник Семјуел Хантигтон, који је био и дугогодишњи саветник америчких републиканских председника.

Хантигтон у чувеној књизи ‘Сукоб цивилизација’ говори о девет цивилизација, међу којима су западна и источно-православна. Западна цивилизација обухвата англо-саксонски, романски и немачки свет, римокатоличке Словене и скандинавске народе. С тим у вези, Срби и српски свет /Србија, Црна Гора, Српска/ су део источно-православне цивилизације, у којој су најдоминантији Руси. Граница између западне цивилизације и источно-православне иде кроз БиХ”, појашњава Перишић.

 

СРБИ И РУСИ ПРИПАДАЈУ ЈЕДНОМ ВЕЛИКОМ СВИЈЕТУ, КОЈИ ОБУХВАТА ВИШЕ МАЊИХ

Перишић је нагласио да Срби и Руси припадају једном великом свијету који обухвата више мањих свјетова, од којих је један и српски свијет.

“Међутим, поред религије морамо увести и геополитичку анализу /простор/ како бисмо разумели да су Срби и Руси један свет. Постоје два просторна идентитета – копно и море, који су сваки на свој начин утицали на формирање народа, култура, као и политика и држава. Прави пример идентитета мора су Велика Британија и САД, а пример идентитета копна је Русија. Геополитички идентитет Срба, и њиховог простора, припада копну, коме припадају, дакле, и Руси.

Срби, по својој култури, религији, традицији, али и простору на коме живе, као део копненог Балкана, као део копнене Европе и Евроазије – баштине сличан идентитет као и Руси и руски свет. Српски простор се карактерише фиксираношћу копна, са јасним природним границама, сталношћу комуникација и непроменљивошћу рељефних особености. Утицај мора је непостојећи, тако да идентитет мора не постоји код Срба”, нагласио је Перишић.

Према његовим ријечима, копнени простор је дао српском народу традиционални и конзервативни импулс у социјалној и културној сфери, као и хијерархичне и колективне идентитете.

“На том простору Срби су се формирали као део византијске цивилизације /православне/, а данас су они и њени наследници. Ове карактеристике су сличне и код Руса, а у неким елементима и идентичне. То су неспорне чињенице које се не могу одбацити. Сваки покушај представљања Срба, Србије, Црне Горе и Српске као делова западне цивилизације, цивилизације мора, тј. атлантизма, је погрешан и штетан.

Постоји константан покушај да се Срби сместе /натерају/ у западне културне, политичке, социјалне и наддржавне моделе /НАТО, ЕУ/. То је само проузроковавало тешке последице по Србе. Британци Србе правилно сврставају у копнени принцип, али онај који треба сузбијати, и – притискати га свим средствима да буде потчињен западном свету. Срби су тако током 20. века углавном били саставни део англосаксонске практичне геополитике, без обзира што је српски геополитички идентитет континенталан и анти-англосаксонски. Но, то није донело никакав геополитички добитак, већ само страдање”, навео је Перишић у ауторском тексту.

С обзиром да су геополитички идентитети Срба и Руса исти или слични, навео је Перишић, сасвим је разумљиво да ће Српска и Србија у сарадњи са Русијом јачати националне интересе него што је случај у сарадњи са атлантизмом, који је стран геополитичком идентитету Срба.

“Сходно томе, Српска, Србија и Црна Гора ће у сарадњи са Русијом на бољи начин изразити своје националне интересе и на бољи начин ће их штитити. А Додик? Додик зна и свестан је да руска заштита Републике Српске у Савету безбедности УН, данас изражена противљењу нестанку Српске и њеним утапањем у унитарну и атлантистичку БиХ, није случајног карактера, већ јасно геополитичког и цивилизацијског – Срби и Руси су један свет”, закључио је Перишић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести