НОВОСТИ

Перишић: Одлука о шумама – удар на Српску и на дејтонску БиХ

24/09/2021

Професор политичких наука на Универзитету у Источном Сарајеву Срђан Перишић оцијенио је да је потпуно јасно да одлука Уставног суда БиХ о шумама Републике Српске није у складу са Уставом БиХ и да представља удар, не само на Републику Српску, него и на дејтонску БиХ који ће на крају избрисати БиХ са мапе Балкана и Европе.

 

Срђан Перишић

 

“Уставни суд БиХ се не понаша у складу са Уставом БиХ, односно са Дејтонским споразумом. То је јасно свим правницима, свим политиколозима, историчарима, било коме ко се имало бави проблематиком Дејтонског споразума и Устава БиХ”, рекао је Перишић Срни.

Он је подсјетио да је Уставни суд прије извјесног времена донио одлуку о пољопривредном земљишту и пресуду по којој пољопривредно земљиште на територији Републике Српске није њено, него треба да је власништво БиХ.

“Ријеч је о синхронизованој акцији удара на Републику Српску и од Уставног суда и од наметнутог високог представника. У том синхронизованом удару учествују и бошњачки политичари у Сарајеву”, оцијенио је Перишић.

Он је додао да закон о државној имовини који није донесен на нивоу БиХ, а на чијем доношењу инсистира Уставни суд, нема ни потребе да се доноси.

“Нема потребе да се доноси такав закон јер је јасан Устав БиХ који дефинише надлежности БиХ које су тамо таксативно наведене. Ријеч је о десет надлежности и све изван тога, пише у Уставу, надлежност је ентитета и не треба доносити никакав закон о државној имовини”, напоменуо је Перишић.

Он је рекао да би евентуално могао да се донесе закон о имовини БиХ у иностранству која је овој земљи припала сукцесијом, али да се и то питање може регулисати и без доношења закона о државној имовини на нивоу БиХ који нигдје није наведен у Уставу БиХ као обавеза да се донесе.

“Ради се о синхронизованом удару на Републику Српску доношењем одлука Уставног суда и наметањем нових закона наметнутог високог представника”, тврди Перишић.

Појашњавајући зашто се дешавају синхронизовани удари на Републику Српску, Перишић је рекао да тих напада није било ни прије 10, ни прије 25 година и да се све то дешава након доласка Џоа Бајдена на власт у САД због тога што бошњачка политичка елита врши притиске на вашингтонске центре моћи да се “удари” на Републику Српску.

“С друге стране имају подршку неких структура моћи у ЕУ и осјетили су тај погодан моменат да Републици Српској задају ударац који не успијевају ево већ 26 година да задају”, истакао је Перишић.

Он сматра да Народна скупштина Републике Српске треба да засједа и испољи јединство, те јасно стави до знања да су одлуке Уставног суда БиХ неважеће на територији Републике Српске.

“Народна скупштина треба да пошаље снажну поруку и институционалан одговор на удар који је усмјерен на Републику Српску. Сви ти творци синхронизованих удара не виде кључну ствар, а то је да ти удари, не само да руше уставну дејтонску структуру, него бришу БиХ са мапе Балкана и Европе”, упозорио је Перишић.

Уставни суд БиХ утврдио је да нису у складу са Уставом БиХ поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске, и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске.

Остале Вијести