НОВОСТИ

Петронијевић: У БиХ извршен геноцид над истином (ВИДЕО)

06/10/2021

Адвокат Горан Петронијевић оцијенио је да је у посљедњем рату у БиХ почињен геноцид над истином, која се гурала под тепих због стратегије дијела међународне заједнице да за сво зло оптужи Србе и прогласи их лошим момцима, иако чињенице о страдању три народа показују супротно.

 

Адвокат Горан Петронијевић

Адвокат Горан Петронијевић

 

На данашњој онлајн међународној конференцији о исходима рада независних међународних комисија за Сребреницу и Сарајево, која се одржава у Москви, Петронијевић је указао да је према објективним истраживањима у рату у БиХ страдало око 100.000 људи.

– Уколико се подаци о броју жртава на свакој страни упореде са предратним бројем становника, видјеће се да су народи у БиХ страдали подједнако, односно готово у проценат сразмјерно предратној структури становништва – рекао је Петронијевић.

Он је истакао да се то свјесно заобилази, јер су кључни играчи у распаду бивше Југославије своју кривицу за то пребацили на Србе, којима је намијењена та тешка улога.

– То представља терет са којим се морамо суочавати и доказивати да то није тачно. Зато су налази ове двије комисије веома важни, јер доприносе утврђивању чињеничног стања које би било најближе истини, пошто апсолутне истине нема – сматра Петронијевић.

Члановима комисија за Сарајево и Сребреницу захвалио је на храбрости, стручности и истрајности у потрази за истином, одајући им признање што нису посустали упркос томе што су својим ангажманом постали лака мета кругова који непрекидно и неутемељено окривљују Србе за сва злодјела у БиХ.

– Налази ових комисија у будућности ће бити предмет свих научних радова који се буду бавили овим темама, а надам се и у ревизији поступака у процесима против људи који су окривљени за догађаје у Сарајеву и Сребреници – рекао је Петронијевић.

Он је нагласио да се српским страдањима у БиХ до оснивања комисија за Сарајево и Сребреницу нико није бавио на научној основи, што је, према његовом мишљењу, од огромног значаја, јер се коначно поставља питање ко је убијао Србе, а нарочито 40 одсто цивила од укупно страдалих 30.000 припадника српског народа у протеклом рату.

– До сада су се увијек одвајале жртве и штитили злочинци који су убијали Србе. Најтежа тековина Хашког трибунала је дискриминација српских жртава – указао је Петронијевић.

 

Прилог са РТРС-а можете погледати на овом линку

 

Према његовим ријечима, на дискриминацију оптуженика смо се навикли иако то није нормално.

– Али, људи бар у смрти имају право да буду исти. Обје комисије третирају дискриминацију српских жртава и то је нешто што ће њиховим налазима дати историјски карактер – закључио је Петронијевић.

На међународној конференцији у Москви о резултатима рада комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву и страдања свих народа у регији Сребреница од 1992. до 1995. године у име Владе Републике Српске обратио се директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

О својим налазима говорили су чланови комисија за Сарајево и Сребреницу Дарко Танасковић, Патрик Барио, Стивен Мајер и Марија Ђурић, а у дебати је учествовао и сарадник Института за славистику Руске академије наука Александар Пивоваренко.

Међународну конференцију у Москви организовали су Катедра за упоредну политику Московског државног института за међународне односе Министарства спољних послова Руске Федерације и Међународни институт за развој научне сарадње.

Подршку организаторима пружили су Балкански клуб и српска асоцијација МГИМО, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске и Руски дом у Београду.

Остале Вијести