НОВОСТИ

Позив Србима у СИПА да не поступају по налозима Тужилаштва

29/07/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће, ако Тужилаштво БиХ одлучи да приводи људе, предложити да Народна скупштина Републике Српске одбаци дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ на простору Републике Српске, а МУП задужи да физички спречава њихову активност.

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

 

Додик је позвао све Србе у Агенцији за истраге и заштиту БиХ да не поступају по налозима Тужилаштва у вези са наметнутим законом од стране одлазећег високог представника о кажњавању “негирања геноцида и величања ратних злочинаца”, те истакао да томе морају да се супротставе.

„Захтијевам од директора СИПА да не поступа по тим налозима и да не поступа ниједан Србин. Вјерујем да ће и Хрвати прихватити да не поступају по таквим стварима, јер ће се тако нешто и њима десити убрзо“, рекао је Додик.

Додик је увјерен да ниједан српски тужилац и судија неће поступати по Инцковој одлуци, те да ће се заложити да заштити сваког грђанина Републике Српске.

„Позивам све људе у Републици Српској, приликом сваког сазнања о евентуалном дјеловању СИПА или обавјештајне службе, да обавијесте надлежну полицију“, рекао је Додик у разговору за Алтернативну телевизију.

Навео је да ће у функцији бити посебан број у Републици Српској, путем којег ће грађани Српске информисати полицију уколико им је потребна заштита.

„Полиција Српске је већ добила налог да наше људе штити и брани – шта год то значило. Ако неко покуша да хапси, приводи, полиција Републике Српске ће то спречавати“, изричит је Додик.

Додик сматра да ће свеопшти отпор у Републици Српској наметању допуна Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца” показати сву његову бесмисао, а највише бесмисао функционосања БиХ.

„Ово ће показати сав неуспјех БиХ и саме интервенције коју је наметнуо Инцко“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су Срби раније рекли да је у Сребреници био тежак злочин и да је страдало много Бошњака, али да се исто тако не може прихватити квалификацију коју желе да наметну.

„Не можемо да прихватимо да постоје Срби који су готово у идентичном броју страдали и да они буду занемарени од правосуђа“, рекао је Додик.

Додик је изразио задовољство да су представници политичких партије из Републике Српске дошли до јединственог става о овом питању, те оцијенио важним то што су се представници политичких странака из Републике Српске сагласили да нема легитимно изабраног високог представника.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да је на овом састанку разговарано и о формирању концентрационе, односно владе националног јединства у којој би била и опозиција, а њен циљ би био да се пониште све наметнуте одлуке високих представника.

Навео је да прихвата да се формира Влада у којој ће бити лидери партија сходно њиховој величини и учешћу у политичком животу Републике и да се на тај начин окупе.

„Разговараћемо о томе и у наредним данима. Спреман сам и понудио сам на претходном састанку лидера партија Српске да поднесем оставку на мјесто члана Предсједништва, као и да то ураде и сви посланици и чланови Савјета министара, односно да се повучемо из тих органа, што би била јака порука“, рекао је Додик.

Додик каже да би циљ концентрационе Владе био да се Српска врати у уставну позицију везано за Устав БиХ, односно да се пониште све наметнуте одлуке високих представника, као и оне неуставне.

„Такође, циљ би био да се повучемо из споразума о војсци који смо дали, као и споразума о индиректним порезима, те на том плану формирамо своју институцију, да се повучемо из споразума о Високом судском и тужилачком савјету, те да се правосуђе организује у складу с оним што је предвиђено уставима Српске и БиХ“, појаснио је Додик.

Извор: РТРС/Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести