НОВОСТИ

Потврђено јединство – наметнуте одлуке неприхватљиве

05/08/2021

Република Српска тражи афирмацију уставних права које јој гарантује Дејтонски мировни споразум, а Србија престанак позивања на укидање Републике Српске.

 

Потврђено јединство

Потврђено јединство

 

Ово су неке од кључних порука након састанка руководстава Српске и Србије у Београду. И након њега непромијењен став – Кристијан Шмит за Српску није легитимно изабран високи представник, а одлуке су добре само уколико их консензусом постигну три конститутивна народа.

Једнака је порука и након састанка представника свих политичких партија у Српској са руководством Србије на којем је још једном потврђено јединство.

Једноипочасовни састанак у Вили “Мир” у Београду искоришћен је за размјену ставова о кључним политичким питањима, али и сумирање учињеног на реализацији кључних пројеката. Ставови о политичким питањима су непромијењени. Република Српска је за мир, против чврсте границе на Дрини, али и против нелегитимног избора високог представника, посљедње одлуке Валентина Инцка и стране интервенције у БиХ, чему планира да се одупре јединством.

„Све што раде тамо, прије свега страни фактор, је уперено ка томе да уништи идентитет Срба у БиХ, односно у Републици Српској и сам ентитет своде на празну љуштуру. Ако се и даље то настави, можемо једног јутра доћи на своје послове и затећи закон који наметне неки странац који ће рећи да се укида Полиција Републике Српске или да се укида застава или неки закон. То је нешто што је неприхватљиво и неподношљиво“, истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

На позицијама од раније је и Србија. Предсједник Александар Вучић каже, „Београд подржава интегритет БиХ, али и Републике Српске, с чим иду и сва њена права и обавезе које произилазе из Дејтонског мировног споразума. Београд не подржава наметање одлука.“

„Тако је било, тако ће и да остане. А да учествујемо, а ја не вјерујем да се то може догодити, скоро сам сигуран да се то неће догодити, у нелегитимном смјењивању легитимних представника власти, или у легализовању нелегитимних октроисаних одлука било кога, у томе нам не пада на памет да учествујемо“, рекао је Вучић.

Од економских питања, на састанку су доминирала она из области саобраћајне инфраструктуре. Разговарано је и наставку изгадње хидроелектране Бук Бијела, али и о ауто-путу Београд-Сарајево.

„Замолио сам члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, да разговара са партнерима и да виде да ли они желе тај ауто-пут или не желе, зато што од тога зависи и одлука и брзина изградње ауто-пута на територији Републике Србије“, додао је Вучић.

Договорен је и дио ауто-пута кроз Семберију. Србија већ гради мост преко Саве. Покриће и 80 одсто трошкова изградње ауто-пута од Бијељине до границе на Рачи.

„Мислим да ћемо у наредних седам дана имати оперативни модел на који начин ће се то реализовати“, каже Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић каже да је за градњу 17 километара ауто-пута од Раче до Бијељине задужен конзорцијум фирми из Србије и Српске.

Средствима Србије радиће се и у четири општине – Дрвар, Костајница, Козарска Дубица и Невесиње.

До 15. септембра Дана српског јединства, слободе и националне заставе требало би бити написан и нацрт закона о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма, што би претходило обједињавању школских програма и уџбеника за најважније предмете.

Након састанка највиших функционера, одржан је и састанак свих политичких лидера.

„Ваљда је дошло бријеме да морамо да разумијемо да су национална питања изнад неких уобичајених дневнополитичких тема. Оно што је сигурно заједничка нит јесте да брига која постоји када је у питању Република Српска. Ја сам скоро рекла да вјерујем да наши грађани воле да виде политичко јединство око овако важних питања“, рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

На ширем састанку у нешто мање формалној атмосфери учествовали су представници свих парламентарних странака са сједиштем у Српској и Србији. И на овом састанку тема су биле првенствено политичке прилике, а могуће рјешење политички представници виде у дијалогу.

„Можда је вријеме да се сједне. Ми смо спремни да сједнемо са политичким представницима Бошњака и Хрвата, без моделирања од стране странаца и да видимо на који начин да договоримо превазилажење ове ситуације“, каже Додик.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић каже да је окупљеност око заједничког договора неупитна.

„То је можда најважније што носимо, да нема ниједног разлога који би могао утицати да тако не буде“, каже Шаровић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић истиче да представници Републике Српске, у случају било каквих криза или непредвиђених догађаја, остају јединствени и фокусирани.

„Имаћемо заједничке ставове, настојаћемо да се усаглашавамо са рукводством Србије“, рекао је Стевандић.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић каже да је показан висок степен одговорности.

„Показан је висок ниво одговорности према овом тренутку, кризи коју је изазвао високи представник покушајем наметања закона који се бави прошлошћу БиХ“, истакао је Ђокић.

Подсјетимо, Народна скупштина Републике Српске је 13. маја ове године усвојила 10 закључака у вези Покретања иницијативе за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа о могућим рјешењима за БиХ.

Извор: РТРС

Остале Вијести