НОВОСТИ

Прихваћени захтјеви клубова Бошњака и Хрвата

25/10/2021

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске прихватило је захтјеве клубова делегата бошњачког и хрватског народа у Вијећу народа Републике Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса конститутивног бошњачког и хрватског народа у Закону о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

 

Уставни суд РС

 

Вијеће ће мериторну одлуку о захтјеву донијети у Уставом одређеном року у наредних 30 дана, саопштено је из Уставног суда Републике Српске.

Ови захтјеви су прихватљиви с обзиром на то да је проведена процедура за законе који се односе на витални национални интерес сагласно Амандману 82 на Устав Републике Српске, којим је допуњен члан 70. Устава, као и да су испуњене остале процесне претпоставке за мериторно одлучивање о захтјеву.

Народна скупштина Републике Српске је на сједници 15. септембра усвојила Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма прослијеђен је Уставном суду Републике Српске, након што на сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Српске 15. октобра није постигнута сагласност.

Заједничка комисија је овај закон разматрала пошто 7. октобра Вијеће народа није постигло сагласност о одлукама клубови Бошњака и Хрвата за покретање механизама заштите виталног националног интереса на овај закон.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске одлучио је 23. септембра да покрене поступак заштите виталног националног интереса на овај закон јер је, како тврде, “супротан одредбама устава Републике Српске и БиХ”. Истог дана и Клуб Хрвата у Вијећу народа донио је исту одлуку, уз идентично образложење.

Остале Вијести