НОВОСТИ

Резолуција- Нова ера за БиХ без високог представника

04/11/2021

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја оцијенио је да једногласно усвајање Резолуције у Савјету безбједности УН о стању у БиХ представља нову еру за БиХ, која подразумијева да се мора научити живјети без високог представника.

 

Милош Шолаја

“Мислим да је урађен компромис јер је очигледно да је свима било важније да се ЕУФОР-у продужи мандат у БиХ као симболичкој мисији која има 500 до 600 војника који не могу у тој мјери утицати на ситуацију у БиХ”, рекао је Шолаја Срни.

Шолаја је напоменуо да је вриједност региона у међународном политичком смислу подигла Кина која је стала уз Русију са захтјевом да се угаси Канцеларија високог представника у БиХ, истичући да ће се то највјероватније и десити без неког гласања за годину дана.

“Посебно је интересантно да високи представник долази из земље која није чланица Савјета безбједности, а својевремено је утицала на то да се донесу бонска овлашћења. Сада једино што преостаје актерима у БиХ јесте да покушају да се договарају о свему ономе о чему се нису договарали, а што је разрјешавао високи представник”, истакао је Шолаја.

Он је навео да је сва криза у БиХ настала због тога што је бивши високи представник Валентин Инцко на свој начин наметнуо измјене Кривичног закона, вјероватно очекујући да ће то по инерцији бити прихваћено у Савјету безбједности УН или некој другој средини.

“Сада се десило да је то не само неприхватљиво за многе, него је то истовремено и начин на који БиХ иде у велику кризу у којој учествују велике силе”, појашњава Шолаја.

Шолаја сматра да је боље сада да виде са политичким актерима како БиХ може да функционише без пресуђујуће одлуке неке од великих сила и да се сами договарају.

Он је навео да припадници ЕУФОР-а у БиХ симболично обиљежавају присуство међународне заједнице у погледу безбједности, иако је циљ и те мисије да једног дана напусти БиХ.

Према његовим ријечима, једногласно усвајање Резолуције показује да се ни америчка политика више не може остваривати без сагласности других, поготово што је вјероватно процјена да регионална ситуација, а поготово ситуација у БиХ, не спада у такав ред приоритета да се због тога треба конфронтирати са другим великим силама.

Он је додао и да је ово посебно значајно јер долази у вријеме када Америка има доста проблема са ауторитетом због несретног повлачења из Авганистана и неких дригих криза у којима интервенција није ишла у жељеном правцу.

“Није се могло ризиковати да се доживи још један неуспјех и у БиХ јер се ради о одлуци на бази међународног права гдје су ствари кристално јасне – нема одлуке о именовању Кристијана Шмита”, закључио је Шолаја.

Савјет безбједности УН јуче је једногласно усвојио резолуцију којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ и у којој се не помињу ОХР и високи представник.

Остале Вијести