НОВОСТИ

Република Српска – једини ентитет у Европи коме је угрожен статус

08/06/2021

Историчар Чедомир Антић изјавио је да је Република Српска једини ентитет у Европи од Другог свјетског рата коме је угрожен статус.

 

Чедомир Антић

Историчар Чедомир Антић

 

Он је навео да је приликом стварања Дејтонског споразума идеја била да у некој перспективи Уставни суд, који дијелом чине странци, тумачи Дејтонски споразум и да као у САД буде нека врста фактора који ће стварати функционалну државу.

 

“Међутим, заборавили су да БиХ није као Велика Британија или САД, односно земља која је изграђена на традицији, неким принципима…”, рекао је Антић.

Он је оцијенио да је то настојање доводило до разних фрустрација, па су почели да убрзавају процес доношењем бонских овлашћења и ОХР-ом, међутим прогонили су само српске и хрватске политичаре, не и муслиманске.

“(Слободана) Милошевића оптужују да је Косову одузео ово или оно, али исти они људи који су Косову дали аутономију су умањили аутономију, али је нису укинули. А овде (у БиХ) говоримо о укидању и непрекидно слушамо бошњачке, хрватске и поједине европске политичаре који говоре о томе да у ствари није суштина да буде функционална БиХ, већ да се створе Босанци”, наводи Антић.

Према његовом мишљењу, то је разумљиво људима у Великој Британији или САД, гдје је национални концепт потпуно другачији, али овдје је Југославија “растопљена” у условима у којима нико није уважавао права Срба.

 

Антић је указао да Србија нема Берлински зид, него много тежи зид – цивилизацијски.

 

“Ми данас живимо у времену када Бакир Изетбеговић, први човјек Бошњака који су први пут у историји успјели да етничким чишћењем формирају територију од Бихаћа до Горажда, са све коридорима, преузели Сарајево који је био други по величини српски град, а већински српски град у 19. вијеку, у коме је извршен геноцид, каже – то (Срби) су геноцидаши”, рекао је Антић.

Он подсјећа на то да хрватски политичар Стјепан Месић говори да, ако Република Српска буде прогласила независност, хрватска војска треба да освоји Бањалуку и пресијече коридор.

Говорећи о историјату тражења и добијања уступака од Србије и српског народа, Антић подсјећа да је страна интервенција на Косову и Метохији извршена под изговором спријечавања кршења људских права Албанаца, при чему су они имали више права него Срби у Црној Гори и него што је Изетбеговић дозвољавао Србима у БиХ који су били конститутивни народ.

“Данас доживљавамо да онај ко је измислио да су српска дјеца бацила албанску дјецу у ријеку тражи хапшење игумана манастира и од нас се очекује да направимо компромис тако што ћемо признати (самопроглашено) Косово”, упозорава Антић.

Он оцјењује да је Србија кажњена много теже него Њемачка послије Другог свјетског рата, јер је означена као “културно контаминирана и цивилизацијски дефектна држава”.

“Ми морамо да доказујемо да су Свети Сава, Цар Душан, Гарашанин дио европске цивилизације. Да ли је неко доказивао да је Бизмарк дио европске цивилизације? Не”, рекао је Антић.

 

Извор: СРНА

Остале Вијести