НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Уприличена примопредаја рестаурираних икона

05/06/2021

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић предао је вечерас пароху машићком Петру Јовановићу иконе из православне цркве у селу Машићи на којима је завршен рестаураторски процес

 

иконе из православне цркве

иконе из православне цркве

 

Примопредаја икона из цркве у Машићима уприличена је у Дому културе “Србија” у Новој Tополи.

Иницијативу за рестаурацију и конзервацију 25 икона са иконостаса цркве у Машићима покренуо је Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, а рестаурацију је радила сликар конзерватор Вања Шотра Дурсун.

Прох машићки Петар Јовановић рекао је да иконе потичу из 1905. године када је саграђена и црква Пресвете Богородице у Машићима, а рад су чувене иконописачке школе из тог времена “Ивковић” из Новог Сада.

“Tо је једини иконостас који је сачуван у току Другог свјетског рата. На овим просторима током Другог свјетског рата све цркве су страдале, неке су срушене до темеља, а неке дјелимично”, рекао је Јовановић и додао да је ово једини иконостас који је комплетан сачуван и да је то његова највећа вриједност.

Рестауратор Вања Шотра Дурсун истакла је да је рад на иконама био доста захтјеван и да је читав процес трајао око четири мјесеца.

Координатор пројекта теолог Дарио Дринић није крио задовољство због чињенице да се дио лијевчанске сакралне баштине обнавља и враћа у пуном сјају, тамо гдје и припада.

“Овај машићки иконостас за нас је од изузетног значаја, будући да је то једини неспаљени иконостас у ширем подручју Лијевча који је преживио Други свјетски рат, једино нешто што је претекло чувену Козарачку офанзиву и уништавања нашег краја од 1941. до 1945. године”, истакао је Дринић.

Вриједност пројекта је 30.000 КМ, а финансирао га је Републички секретаријат за вјере и Министарство цивилних послова у Савјету министара.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести