НОВОСТИ

Свим информацијама о могућим терористичким пријетњама приступа се озбиљно

01/09/2021

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да се свака информација, чак и неформална, о могућим терористичким пријетњама доживљава озбиљно, па је потпуно природно да ће се Министарство унутрашњих послова тако односити према информацији Стејт департмента.

 

Драган Лукач

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач

 

Говорећи о препорукама Стејт департмента америчким држављанима да преиспитају планове о путовањима у БиХ због могућих терористичких напада, Лукач је истакао да МУП није добио званичан допис ни од једне безбједносне институције у вези са тим.

– Тражићемо додатна обавјештења и провјере тих навода како бисмо смањили и отклонили опасности од могућих терористичких напада – рекао је Лукач за Глас Српске.

Кад је ријеч о упозорењу на минска поља, Лукач тврди да је то стално и стандардно упозорење, додајући да није баш природно да се више од двије и по деценије од завршетка рата у БиХ и даље као опасност по грађане наводе заостале мине.

Декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин сматра да информација Стејт департмента није неочекивана, поготово за људе из безбједносног сектора.

– То може да буде изненађење за оне који годинама забијају главу у пијесак пред чињеницама и говоре о безбједном окружењу у БиХ, а чија адреса је углавном у Сарајеву. Ми из Републике Српске смо стално упозоравали на “спаваче” и бројне параџемате у којима без озбиљног надзора живе безбједносно интересантна лица – нагласио је Жупљанин.

Он је навео да се не смије заборавити, ни занемарити да је у великом броју терористичких напада који су се у посљедње двије деценије догодили широм свијета увијек био неко са пасошем БиХ.

– Ситуација у Авганистану сигурно ће додатно усложнити безбједносну ситуацију у цијелом региону. Оно што је прилично парадоксално је отворено настојање САД да у региону или конкретно на подручју Косова, смјести одређен број избјеглица из те земље, а при томе је Стејт департмент за Косово изнио исту оцјену и упутио исто упозорење својим држављанима, као и за БиХ, дакле да не путују на Косово због опасности од тероризма – рекао је Жупљанин.

У саопштењу објављеном на званичном веб-сајту Стејт департмента датираном на 24. август америчким држављанима се препоручује да “поново размисле о путовању у БиХ због ковида”, као и да је “неопходно појачати опрез усљед тероризма и нагазних мина”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести