НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Споменко Гостић – најмлађи српски херој на вјечној стражи

22/05/2021

Најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске Споменко Гостић није заборављен.

 

 

Свој живот овај дјечак је уткао у темељ Републике Српске.

 

Аутор документарног филма “Споменко на вјечној стражи” и књиге “Споменко и Озрен” Миле Савић каже да је његова прича о Споменку порука да је рат, у којем страдају и најслабији и најчеститији, ужас који треба спријечити.

“Кажу да човјек умире када и посљедња особа престане о њему да прича и надам се да ће кроз филм о Споменку и књизи ‘Споменко и Озрен’, он вјечно да живи”, рекао је Савић.

Изразио је задовољство јер је прича о Споменку заинтересовала младе, што су све више свјеснији његове симболике и што им се буди свијест о његовању историје.

Споменкол Гостић је рођен 15. августа 1978. у Добоју. Основну школу похађао је у Маглају, али је због избијања ратног сукоба није завршио.

 

По избијању рата живио је са мајком Миленом у селу Јовићи надомак Маглаја, које је било окружено насељима са већинским муслиманским становништвом, па се убрзо нашло на првој линији фронта.

Током априла умрла му је мајка, па је остао да живи са баком која је септембра 1992. године погинула у гранатирању села од такозване Армије РБиХ.

Пријављује се у Војску Републике Српске гдје је у почетку био курир, да би потом био пребачен на развожење хране борцима на првим линијама фронта.

Обављајући повјерене му задатке, једном приликом је са коњском запрегом упао у минско поље, при чему су коњи страдали, а он је био лакше повријеђен. Након тог рањавања, још је једном био лакше рањен.

У офанзиви муслиманских снага на планину Озрен народ се повукао из Јовића, а Споменко Гостић је са неколико војника остао да брани село.

У марту 1993.године, током гранатирања положаја српске војске, пет војника је погинуло, а Гостић је тешко рањен. Умро је 20. марта 1993. у Јовићима на Озрену, а сахрањен је са страдалим саборцима на сеоском гробљу.

Након завршетка рата Јовићи су припали Федерацији БиХ, а село Бочиња, надомак Јовића убрзо је постало духовно и политичко упориште радикалних исламиста, вехабија. Револтирани овим догађајем, његови бивши саборци траже измјештање посмртних остатака Споменка Гостића на територију Српске.

У неким градовима Републике Српске покренуте су иницијативе за именовање улица по Споменку Гостићу. На годишњицу његове погибије, 20. марта 2014. године, у Добоју испред цркве откривен је споменик овом младом хероју.

Одлуком Скупштине града Београда, 2018. године је једна улица у београдском насељу Мали Мокри Луг понијела име Споменка Гостића.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести