НОВОСТИ

Србија заједно са Српском да стане у заштиту генерала Савчића

12/08/2021

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Србију да заједно са Републиком Српском стане у заштиту генерала Миломира Савчића, наводећи да није прихватљив наставак прогона и хапшења српских бораца у Српској са очигледним циљем криминализовања одбрамбено-отаџбинског рата и праведне борбе српског народа за слободу и опстанак на вјековним огњиштима.

 

 Миодраг Линта

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта

 

Линта је нагласио да је потпуно јасно да је у Сарајеву донесена политичка одлука да се крене у прогон генерала Савчића само због тога што се налази на челу Борачке организације Републике Српске и јер га виде као првог борца Републике Српске, саопштено је из Савеза Срба из региона.

“Нема сумње да је ријеч о поруци свим честитим борцима славне Војске Републике Српске”, истакао је Линта.

Према његовим ријечима, одлуке Суда БиХ о одређивању притвора предсједнику Борачке организације Републике Српске генералу Миломиру Савчићу и расписивању међународне потјернице за њим представљају један у низу доказа да је то политички суд.

“Главни задатак Тужилаштва и Суда БиХ јесте да низом лажних оптужница и пресуда потврде најбезочније измишљотине бошњачких политичара и већег дијела бошњачке јавности да су Срби главни кривци за грађански рат у БиХ, да су починили геноцид у Сребреници и да су агресори на БиХ и злочинци над бошњачким народом”, навео је Линта.

Он је напоменуо да је чињеница да је Суд БиХ политички суд била јасна и 2017. године када је донесена ослобађајућа пресуда ратном злочинцу Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу.

“Тужилаштво БиХ најчешће доноси скандалозне одлуке о прекиду истрага у вези са страдањем Срба”, указао је Линта.

Линта је поново позвао Тужилаштво Србије за ратне злочине да коначно почне да подиже оптужнице против припадника такозване Армије БиХ за које постоје докази да су одговорни за масовне злочине против српских цивила и ратних заробљеника.

Суд БиХ је у понедјељак, 9. августа, на приједлог Тужилаштва, одредио притвор генералу Савчићу због, како је наведено, кршења мјера забране.

 

Извор: Срна

Остале Вијести