НОВОСТИ

Срби уклоњени са функција у Централној банци

23/08/2021

Закон о управи БиХ, на основу којег су гувернер и чланови Управног одбора Централне банке БиХ остали на функцијама иако им је истекао мандат, не важи и за вицегувернера из реда српског народа Милицу Лакић и директора Главне банке Републике Српске Централне банке БиХ Дијану Граховац.

 

Срби уклоњени са функција у Централној банци

Срби уклоњени са функција у Централној банци

 

Управни одбор Централне банке БиХ на посљедњој регуларној сједници 10. августа заузео је став да његови чланови којима је тог дана истекао мандат остају на својим позицијама уз образложење да је “неопходно омогућити несметано извршавање законске улоге, основних задатака и функција Централне банке док Предсједништво БиХ не изврши именовање новог Управног одбора”.

Истог дана мандат је истекао и Милици Лакић и Дијани Граховац, али Управни одбор Централне банке БиХ није донио никакву одлуку у вези са њиховим статусом и њих двије су од тада практично на бироу за запошљавање.

У тексту се наводи да је Управни одбор Централне банке на сједници 10. августа за вицегувернера из реда хрватског народа именовао Жељка Марића који слови као кадар Жељка Комшића, а у децембру прошле године за вицегувернера из реда Бошњака именована је Ернадина Бајровић на коју је, према сазнањима листа, гувернер Сенад Софтић пренио овлашћења донедавног вицегувернера Милице Лакић.

Лакићева се прије десетак дана писано обратила Управном одбору, али још никакав одговор није добила.

Према њеним ријечима, она се Управном одбору обратила на основу њиховог саопштења у којем су навели да треба да наставе са радом позивајући се на члан 55а Закона о управи БиХ.

„Ако се поменути члан закона односи на мандате чланова Управног одбора, гувернера и вицегувернера, као што се наводи у саопштењу Управног одбора, онда ни ја нисам могла добити рјешење о престанку радног односа. Другим ријечима, ако се закон односи на чланове Управног одбора и гувернера, зашто се не односи на мене као вицегувернера и да ли је ово селективна примјена закона?“, пита Лакићева.

Лакићева тврди да је све то навела у допису упућеном Управном одбору и гувернеру, од којих је тражила образложење како би могла да оствари своја права.

„Тај допис сам упутила 13. августа, али још никакав одговор нисам добила“, каже Лакићева.

Граховчева је навела да о томе да ли је Управни одбор Централне банке валидан треба да говори и одлучује неко други, додајући да је она 10. августа добила рјешење о престанку радног односа које је потписао гувернер Сенад Софтић, додајући да од тада послове директора Главне банке Републике Српске по овлашћењу гувернера обавља једна од радница банке.

„Према свим нормативним актима, он је тада био у редовном мандату, тако да нећу предузимати никакве правне радње у вези са тим, јер је мени тог дана истекао мандат. За неке друге су питања да ли је валидан постојећи Управни одбор и зашто је остала упражњена функција директора Главне банке Републике Српске на којој сам ја била и позиција вицегувернера на којој је била Милица Лакић, односно зашто нису извршена именовања“, нагласила је Граховчева.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести