НОВОСТИ

Српска оптужила Изетбеговића, Ганића, Делића…

30/07/2021

Влада Републике Српске је 31. јула 1996. године предала Хашком трибуналу 300 предмета који се односе на Србе као жртве ратних злочина, а на листи прозваних била су и имена муслиманских вођа Алије Изетбеговић, Ејупа Ганића и Расима Делића.

 

Српска оптужила Изетбеговића, Ганића, Делића...

Српска оптужила Изетбеговића, Ганића, Делића…

 

Изетбеговић, аутор “Исламске декларације”, предводио је оружане снаге у чијим су редовима били сарајевски криминалци и убице попут Јуке Празине и Мушана Топаловића Цаце. Они су пљачкали, мучили и убијали лица српске националности у Сарајеву током рата.

Изетбеговић је одбацио све мировне планове сем Дејтонског стално продужавајући рат и био је један од главних иницијатора доласака муџахедина у редове своје војске.

Такође, на териотрији коју су држале муслиманске снаге по командом Изетбеговића отварани су бројни логори за немуслиманско становништво.

Ејуп Ганић, некадашњи пријератни ратни члан Предсједништва БиХ, оптужен је за ратни злочин против рањеника и болесника, противправно убијање и рањавање непријатеља и употребу недозвољених средстава борбе.

Осим тога, Ганић је знао за постојање многобројних логора за Србе на простору Сарајева под контролом муслимана када је он био на власти.

Ганић је 1. марта 2010. ухапшен на аеродрому у Лондону по захтјеву Србије због сумње да је учествовао у нападу на касарну и болницу у Сарајеву и војну колону у Добровољачкој улици у Сарајеву у мају 1992. године, када је убијено 42, рањено 73, а заробљено 215 војника и официра ЈНА.

Био је затворен у лондонском затвору Вондсворт до 11. марта 2010. када је пуштен на условну слободу без права на посједовање пасоша за путовање, ограниченог кретања и уз кауцију од 300.000 фунти до коначне одлуке о екстрадицији.

Оптужнице против високих муслиманских функционера редом су одбациване пред Хашким трибуналом, а неки од њих добили су симболичне казне, попут Расима Делића.

Извор: Срна

Остале Вијести