НОВОСТИ

Српска покреће властиту производњу медицинског кисеоника (ВИДЕО)

02/10/2021

С обзиром на то да је Агенција за лијекове БиХ забранила увоз, а тиме и испоруку предузећу ТГТ Техногас, које је кисеоником снабдијевало Универзитетски клинички центар, Тим за праћење провођења мјера Републичког штаба упутио је Влади захтјев да се створе претпоставке за производњу медицинског кисеоника у Српској.

 

Српска покреће производњу медицинског кисеоника

Српска покреће производњу медицинског кисеоника

 

Начин на који је Србија ријешила снабдијевање кисеоником у вријеме пандемије није по вољи Агенцији за лијекове БиХ.

Александар Золак и на то ставља рампу, па се поставља питање – да ли жели Српску вратити у вријеме санкција Уједињених нација 1992.

Посљедња дешавања у вези са кисеоником нанијела су несагледиве посљедице здравственом систему.

Бура се стишала, али су проблеми остали. Директори болница и љекари свакодневно траже излаз.

Тако је данас и директор УКЦ-а са љекарима тражио рјешење да пацијентима обезбиједе пријеко потребан кисеоник.

– Није лако у овом тренутку пронаћи ни на свјетском тржишту ни цистерне, ни боце, ни танкове, ни кисеоник. Ми смо постали таоци Агенције а лијекове – каже Владо Ђајић, директор УКЦ-а Републике Српске.

Због маћехинског односа Агенције за лијекове БиХ и њеног директора Александра Золака, кадра ПДП-а, надлежни у Републици Српској окрећу се ка Србији.

 

Видео прилог са РТРС-а можете погледати на ОВОМ ЛИНКУ

 

Током разговора са Владом Србије појашњено је како је Србија у вријеме пандмије обезбиједила кисеоник. Закључком Кризног штаба још у јулу прошле године дефинисла је начин за безбједно снадбијевање кисеоником здравствених установа.

Овај закључак Кризног штаба Србије појашљава да у вријеме када је у Европи било тешко доћи до кисеоника за здравствене установе, штаб доноси одлуку да се почне са пуњењем медицинског кисеоника и на линијама на којима се врши пуњење техничког кисеоника: “Да се отпочне са пуњењем медицинског кисеоника у свим расположивим доступним паковањима – боце које су компатибилне за кисеоник (технички или за храну). Припрема, пуњење, обиљежавање и одобрење – спроводиће се по већ одобреним протоколима за медицински кисеоник.”

Шта је Србија радила у вријеме пандемије, директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић покушао је да објасни директору Агенције за лијекове БиХ Александру Золаку. А Золака, изгледа, не интересује шта ради Србија.

– Наша Агенција то неће да чује. Имамо проблем са набавком и не знам уопште како ћемо то ријешти, да ли да дижемо на виши ниво, да тражимо помоћ Свјтеске здравствене организације и међународне заједнице. Не знам у ком ће правцу ићи, забринути су и здравствени радници – истиче Ђајић.

Још прије два дана, када су стигли резултати анализе кисеоника, премијер Српске најавио је да Влада неће сједити скрштених руку и да је, због заштите становништва и опструкције Агенције за лијекове БиХ, спремна да формира властиту агенцију, али и производњу.

Одмах се кренуло у разговоре са Србијом.

– Предузећа из Србије ће већ у понедјељак или уторак да дођу у Српску. Ријеч је о фирмама које су способне да брзо увезу филтере, који би били по европским стандардима и да почнемо производњу медицинског кисеоника у Републици Српској јер то је дио наше одговорности, да га производиму Српској, да не зависимо ни од каквих царинских и других зачкољица или политичких игара – нагласио је Ненад Стевандић, замјеник директора УКЦ-а Републике Српске.

А у политичким играма пређена је црвена линија. Алексанадар Золак, који је само једној фирми дао дозволу за промет и производњу кисеоника, сад за Републику Српску нема одговор.

Остале Вијести