НОВОСТИ

Српска је једина самоодржива, а разлаз шанса да сви живе боље

07/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је БиХ симбол за мајоризацију, да статистика неумољиво доказује да је њена мултиетничност само флоскула и да се Срби у њој осјећају крајње несигурно.

 

Милорад Додик

Милорад Додик

 

Додик је у завршном обраћању на трибини “Слобода и самосталност Републике Српске”, која је одржана у Београду, истакао да је Република Српска једино одржива у конфигурацији БиХ.

“То нису ни БиХ, ни Федерација БиХ, нити кантони. Оно што може да буде је Република Српска као одржива држава, а тако исто муслиманска на некој територији и хрватска. То би исто било одрживо уз неко међународно посредовање које би можда требало прихватити”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то би подразумјевало гаранције безбједности оивичених зона, које би биле потпуно демилитаризоване, те да се нико никоме не мјеша у нсдлежности.

“То је коначно ријешење које може дати резултат за неки успјешан живот. Ми бисо се сасвим природно везали за Србију, а не би никада изгубили наш државни суверенитет Републике Српске, као што би то муслимани чинили са неким другим свијетом, не само Турском, и Хрвати са Хрватском. Тиме би се некако учинила нека компактност која је могућа”, рекао је Додик.

Он је истакао да остаје досљедан у борби за Републику Српску и да нема права да изигра људе који у њега вјерују, без обзира што је свјестан свих опасности које то носи за њега лично и његову породицу.

“Разумијем да наши људи хоће да живе у слободи и самостално. Не могу да живе са сталном неизвјесношћу и са неким фамозним Уставним судом, са неком Сипом”, рекао је Додик и додао да се 9.700 припадника српске војске налази на потенцијалном списку прогона од Тужилаштва и Суда БиХ, док муслимани и Хрвати не одговарају.

Додик је указао да је данас највећи балкански проблем везан за БиХ.

“Они кажу `дајте ријешите то`. Не могу они од неуспјешне државе направити успјешну регију, али није њихово да праве, ми морамо да правимо и да ријешимо проблем наших односа са Хрватима са којима имамо тешку историју”, рекао је Додик.

Он је указао да је неопходно да Срби изграде и однос са Бошњацима, али да то сигурно није политички систем у коме је могућа мајоризација.

У осврту на скуп, Додик је рекао да је важно имати састанке у овом формату и да је спреман да помогне да се на њих позову људи који се аналитички баве односима у БиХ.

“Да позовемо професоре и да чујемо и те неке друге гласове јер БиХ напросто нема хемију која може да опстане, нема консензус. Само су Нова година и 1. мај заједничкаи празници. Оно што је некоме комеморација, другима је славље и празник побједе”, рекао је Додик.

Остале Вијести