НОВОСТИ

Стевандић: Обиљежавање 25. новембра – дискриминација

24/11/2022

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да је обиљежавање 25. новембра као такозваног дана државности у дијелу ФБиХ дискриминација и покушај наметања нечега што није резултат ни договора, ни воље свих народа у БиХ.

 

 

– Ако славите непостојећи датум, непостојећи празник којег нема у закону и уставу, онда доводите у питање легалност и све оно што је у Уставу БиХ – рекао је Стевандић Срни.

Он је навео да је то наметање за грађане у Републици Српској играње ватром.

– Што се тиче нас из Републике Српске, ми ћемо славити само оно што је усаглашено са сва три народа и оба ентитета, све друго је нелегално. Ако желе у Федерацији да славе, ми им нећемо сметати – истакао је Стевандић.

Сматра да је закон о празницима у Бих могуће донијети искључиво компромисом сва три народа и оба ентитета, те да све друго неће бити уважено.

Бивши Дан ЗАВНОБиХ-а, 25. новембар, обиљежава се као такозвани дан државности у дијелу ФБиХ који је већински насељен бошњачким становништвом, док га Хрвати не обиљежавају као празник.

На нивоу БиХ нема Закона о празницима, па су у ентитетима на снази закони о празницима Републике Српске и ФБиХ.

Република Српска слави 9. јануар као Дан Републике и 21. новембар као Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести