НОВОСТИ

Стевандић: Од самих избора, битнија и опаснија су наредна два дана након њих

27/09/2022

Изборни резултат у БиХ предмет је великог интересовања и због тога је сам утицај на исход тог резултата велик, поготово од стране дијела међународне заједнице те да је БиХ постала својеврсни центар геополитичког лобирања, рекао је предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић говорећи за медије у Србији.

 

 

Јер, наводи Стевандић, “након што је Србија израсла у земљу која је постала битан и стабилан фактор на Балкану, Република Српска се некима отвара као могућност стварања једног притиска на Србију и њеног лидера”.

Стевандић додаје да због бошњачког фактора, који ће наставити да блокира инвестиције и покушати наметнути неку своју политику, сами резултат избора остати у одређеној мјери непромијењен, те да подјела унутар српског политичког фактора ствара неизвјесност.

Како он додаје, ни бошњачке, ни хрватске странке нису између себе подијељене да буду про-српске или анти-српске, већ имају заједнички наступ, каквим се политички лидери из Републике Српске не могу похвалити.

– Прва два дана су након избора, најважнији период, који су у одређеној мјери битнији и од избора, јер тад на видјело излазе све калкулације и сав покушај утицаја на стварање власти, и због тога једини интерес Републике Српске мора бити савезништво са Србијом, које мора да надјача нечије личне, тајкунске и међународне интересе – каже Стевандић.

Сваки супротан правац, каже, може довести да се политичко нејединство пренесе и на народ Српске, и такве подјеле представљају могућност да се одређени фактори са својим циљевима умијешају.

– Република Српска је у изузетно неповољним ситуацијама направила школе, болнице ауто-путеве и још много тога, и то се може очувати само уколико се води одговорна, национална, политика која нема спољашње интересе. Свака политика која нема национални интерес довешће до отварања могућности међународног интервенционизма, који ће бити потпомогнут изнутра са бошњачким институцијама, попут Уставног суда БиХ, јер свака досадашња криза у БиХ је плод међународних институција, као што је Уставни суд или високи представници – закључио је Стевандић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести