НОВОСТИ

Сто адвоката браниће прогоњене по Инцковом „закону“

12/08/2021

Адвокат Бранко Лукић тврди да је тим од око 100 адвоката спреман да брани људе из Републике Српске који се нађу на удару наметнутог закона бившег високог представника у БИХ Валентина Инцка о “забрани и кажњавању негирања геноцида”.

 

Адвокат Бранко Лукић

Адвокат Бранко Лукић

“Ми, адвокати већ смо се организовали да помогнемо људима у случају потребе. Република Српска неће дозволити хапшења на својој територији, али имамо људе који због посла и других потреба морају да иду у ФБиХ, где могу бити приведени. Зато смо ми и одлучили да тим људима обезбиједимо сваку врсту правне помоћи”, рекао је Лукић.

Говорећи о Инцковом “закону” и кризи у БиХ коју је тај наметнути акт изазвао, Лукић је оцијенио да је бивши високи представник донио “трагично престрогу одлуку” засновану на чистој репресији с циљем да се запуше уста онима који мисле другачије.

“Ово је превршило сваку меру. На сцени је општи напад на Републику Српску. Када је у САД изабрана нова администрација, поново је дошло до новог напада на Русију преко Србије и Српске. Међутим, Запад неће успети да оствари своје намере, јер су се промениле међународне околности”, рекао је Лукић за Телевизију “Хепи”.

На нову реалност у БиХ, сматра Лукић, првенствено утиче јасан став Кине о високом представнику, исказан и у Савјету безбједнбсти УН, уз констатацију да Кина први пут политички улази на овај простор, што отежава посао Западу и онима које мимо процедуре именују високе представнике.

“Положај Кристијана Шмита није исти као позиција некадашњег шефа ОХР-а Педија Ешдауна. Српска страна неће признати Шмита, а не признају га ни Хрвати, тако да је две трећине конститутивних народа у БиХ против њега”, објаснио је Лукић.

Према његовом мишљењу, Република Српска треба да остане одлучна у ставу да не прихвата високог представника и да од савезника, првенствено Русије и Кине, тражи гаранције да се не уђе у ситуацију у којој ће остати усамљена.

Лукић је увјерен да се званичници Српске неће упецати на понуде попут поруке одлазећег њемачког канцелара Ангеле Меркел српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику да је спремна да посјети Сарајево уколико он прихвати Инцков “закон”.

„Ево ти лизало, пуцај себи у главу! То је суштина те и сличних `понуда` о којима не треба ни размишљати. Шта би то Српска добила од доласка Меркелове у Сарајево, потогово што она одлази са функције? Мислим да су и српски народ и његови представници одавно увидели како пролазе када иду за шаргарепицом стављеном на штап”, закључио је Лукић.

Генерал-мајор Војске Републике Српске у пензији Винко Пандуревић објаснио је да су осуђени и оптужени за геноцид у Сребреници до сада имали могућност да захтијевају ревизију пресуде уколико се појаве докази који нису могли да се појаве у тренутку изрицања казне, али да то послије наметања Инцковог “закона” неће бити могуће, јер ништа више не смије ни да се коментарише, а камоли оспорава.

Инцковим “законом”, додао је, ускраћено је право слободе говора, а тим законом ће бити обухваћени и Хрвати ако буду коментарисали пресуде за злочине против човјечности и порицали их.

“Срби су овим законом ушли у фазу денацификације пошто смо као народ нацификовани кроз пресуде Хашког трибунала”, рекао је Пандуревић.

Публициста Дејан Мастиловић оцијенио је да је кључна ствар у томе да одговорност за стање у БиХ преузму домаће институције, уз напомену да високи представник више није потребан БиХ и да нико не треба да га доводи.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести