НОВОСТИ

Суд БиХ наредио расписивање међународне потјернице за Савчићем

11/08/2021

Док биљежимо бројна реаговања на одлуку Суда БиХ о одређивању притвора предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу због, како је наведено у одлуци Суда БиХ, кршења мјера забране у јавним медијским иступима, која се односе на његов предмет, јуче у послијеподневним сатима услиједио је нови шок.

 

Миломир Савчић

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић

 

Суд БиХ донио је наредбу о расписивању међународне потјернице, након што је запримио службену забиљешку од Судске полиције БиХ, да генерал Савчић није пронађен на кућној адреси у Бијељини.

Суд БиХ генералу Миломиру Савчићу одредио је притвор због кршења мјера забране у односу на предмет који се против њега води, а не због јавних иступа у вези с евентуалним кршењем допуна Кривичног закона БиХ.

Ово објашњење стигло је дан након одлуке о притвору, која је наишла на оштре критике у Српској.

За предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића она је скандалозна и недемократска, а Суд БиХ је, каже, још једном показао једностраност и намјеру да својим пресудама одреди карактер рата у БиХ, по којем би искључиво Срби требало да буду одговорни.

„Овим је директно прекршен члан 2. Устава БиХ којим је загарантовано право на слободу изражавања, као и Европска конвенција о заштити људских права. Суд БиХ ставио се изнад Устава и закона, уводећи као казнену мјеру вербални деликт, што је својствено само аутократским и тоталитарним режимима. Република Српска учиниће све што је у њеној моћи да заштити права својих грађана. Одлука о одређивању притвора генералу Савчићу, као предсједнику БОРС-а, за јавно изговорену ријеч, порука је свим борцима Војске Републике Српске које он представља и заступа“, рекао је Чубриловић.

За српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика ријеч је о покушају застрашивања и дисциплиновања Срба, злоупотреби Суда и Тужилаштва. Ово је политичка одлука против највиђенијих људи у Републици Српској, истакао је Додик.

„Чињеница да су само за јучерашње вијећање Суда промијенили тужиоца који је раније био Хрват, а сад су ставили Бошњака који је одмах предложио притвор, говори о томе на који начин се они односе према томе“, изјавио је Додик.

Како се борци односе према свом генералу, показује подршка која стиже из свих крајева Републике Српске.

Његови саборци из сарајевско-романијске регије, као знак подршке, најављују мирне протесте.

„Хапшењем генерала Савчића ухапшени су сви борци Републике Српске, јер је човјек који води борачку организацију Републике Српске. Борачка организација је основни стуб Републике Српске јер да није било бораца и Организације, данас не би било ни Републике Српске“, нагласио је предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгослав Тушевљак.

Да је циљ Суда БиХ да оптужи и ухапси што већи број Срба, врло често без доказа, да би српском народу наметнуо кривицу и колективну одговорност за грађански рат у БиХ, упозорава ресорни министар Душко Милуновић.

Некадашњи командант 65. заштитног пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломир Савчић, осумњичен је за наводне злочине над заробљеним Бошњацима у Новој Касаби у јулу 1995. године, иако је у тим данима био на 50 километара удаљеној Трескавици и Борикама, гдје је заустављао нападе снага тзв. Армије БиХ.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести