НОВОСТИ

Сједница показала “кај краја” високог представника

04/11/2021

Правни експерт Милан Петковић рекао је да је са правне тачке гледишта очигледно да Канцеларија високог представника у БиХ /ОХР/ више не постоји, јер није ни споменута у Резолуцији коју је јуче једногласно усвојио Савјет безбједност УН.

 

Милан Петковић

“Показало се да је тврдња Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика била исправна – Кристијан Шмит нема легитимитет и не може се назвати високим представником. Он је самопрозвани високи представник и као такав није прихватљив за Републику Српску”, рекао је Петковић.

Он подсјећа да ни раније Република Српска није признавала одлуке појединих високих представника у БиХ, јер су они себи давали надлежности која нису имали и црпили их из такозваних “бонских овлашћења”, која нису заснована ни на домаћем ни на међународном праву.

“Ово је по први пут од успостављања институције високог представника да ми званично немамо именованог високог представника”, рекао је Петковић.

Он истиче да се све ово јуче показало тачним у Савјету безбједности УН јасним ставовима Русије и Кине.

“Можемо рећи да је ово не почетак, него крај краја високог преставника”, рекао је Петковић.

Осим тога, каже Петковић, јучерашња сједница Савјета безбједности УН показала је и сав апсурд БиХ, прије свега кроз то што је амбасадор БиХ у УН Свен Алкалај прочитао извјештај Шмита, што је показало поданички менталитет појединаца и појединих народа у БиХ.

“Срамота је да БиХ нема свој стави и нема своје мишљење него чита туђе. Овдје се показао поданични менталитет и колико појединци и поједини народи у БиХ желе да буду поданици туђе политике, а не да изнесу своје мишљење”, рекао је Петковић.

Савјет безбједности УН јуче је једногласно усвојио резолуцију којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ и у којој се не помињу ОХР и високи представник.

Остале Вијести